Arkivfoto: Per Anger
IK Baltichov låg som mest under med sex mål men vann med uddamålet 30–31 mot HK Farmen. Här har tränaren Martin Thyr ett snack med sina spelare i den första kvalmatchen på hemmaplan.

Avgörande match efter Baltichovs skräll

Handboll

IK Baltichov var mer eller mindre borträknade redan inför den andra kvalmatchen mot HK Farmen, och efter ett stort underläge i halvtid såg det ännu mörkare ut. Men Baltichov vände, kvitterade till 1–1 i matcher, och på onsdag avgörs det vilket av lagen som spelar i division 1 nästa säsong.

Baltichov skrällde när man på söndagseftermiddagen besegrade elitserielaget Lugis farmarlag med 30–31.

– Vi åker ner med målet att få fram en avgörande match och lyckas med det som i princip ingen trodde att vi skulle lyckas med, säger tränaren Martin Thyr.

Det blev förlust med hela tolv mål i den första matchen hemma i Förbohallen, men genom att studera den på video blev han dock mer och mer övertygad om att motståndaren inte var så överlägsen som resultatet antyder. Detta lyckades han också pränta in i sina spelare. De var dock överens om att det krävdes en bra start.

– Men det fick vi inte, konstaterar Marin Thyr.

HK Farmen ryckte snabbt åt sig en ledning och ledde med fem mål i halvlek, där tränaren återigen påminde sina spelare om att loppet inte var kört. Och i andra halvlek kom scenförändringen.

– Vi fick ännu bättre träff på dem i försvaret och fick några enkla mål i kontringar, då kan det gå fort i handboll och ju närmare vi kom ju mer stressade blev de.

Med drygt två minuter kvar gick Baltichov upp i ledningen för första gången när sjumålsskytten Anton Svensson satte 29–30 och därefter utökade Hannes Rybo ledningen. Hemmalaget gjorde sista målet, men kom aldrig längre än en reducering.

Även den tredje matchen spelas i Lund. HK Farmen har därmed åter fördel av hemmaplan och har en storseger i bagaget, medan Baltichov visade en mental styrka i och med söndagens vändning.

Vilket lag har fördel inför avgörandet?

– Det är jättesvårt att svara på. Farmen är ett otroligt duktigt handbollslag med juniorlandslagsmän och spelare som spelat både elitserien och europacupen i år. I en serie över tre matcher är de favoriter, men vi fick en positiv energi med oss i söndags och visade att vi kan skaka om dem och ge dem en riktig match. Sen har vi ett par överraskningar att plocka fram också.

Överraskningar du vill dela med dig av?

– Jag håller nog på dem.

En överraskning, i form av en betydelsefull spelare, bjöd Baltichov på redan i söndags. Hannes Rybo var tillbaka på planen efter tre månaders uppehåll och gjorde sex mål.

– Vi hade kunnat spela med honom redan i första matchen men vi gav honom tio dagar till med rehab och det är en otroligt duktig handbollsspelare.