• Sjungande. Emmy Cervin sitter med vid allsången och hjälper de boende.
  • Volontärer. Gunilla Nordlund, Eva Cinthio och Emmy Cervin är Höjdenhemmets tre volontärer, den fjärde, Christer Karlsson, kunde inte närvara vid intervjun.
  • Pratstund. Eva Cinthio och hunden Elvis pratar en stund med Birgitta Lundin.
  • Svängom. Kvartetten Stål spelar så att det svänger, och då passar volontären Gunilla Nordlund på att dansa med en man på boendet.

Betydelsefullt ideellt arbete

Lerum

De står för det där lilla extra – tillvarons guldkant. Volontärerna på Höjdenhemmets äldreboende är oerhört värdefulla för verksamheten.

Höjdenhemmet har fyra volontärer, vilket är ovanligt många. De ideella krafterna är Eva Cinthio, Gunilla Nordlund, Emmy Cervin och Christer Karlsson. Agneta Ribba är aktivitetssamordnare på boendet. Och hon konstaterar:

– Volontärerna betyder jättemycket. De sätter guldkanten på tillvaron för våra boende, de ger det där lilla extra.

Volontärerna är med på de flesta aktiviteter, som till exempel bowling, curling, allsång, promenader, musikspelning eller att bara sitta och prata. De är också med på kvällssamtalen en gång i veckan. Då är det frågesport och samtal om livet.

– De ersätter ingen personal men har tid att sitta och umgås lite extra, säger Agneta Ribba.

Båda parter

Även för volontärerna är engagemanget värdefullt.

– När jag gick i pension, för drygt tio år sedan, såg jag en annons om att kommunen sökte volontärer. Jag tänkte att jag måste ha något att sysselsätta mig med och anmälde mig som frivillig, säger Gunilla Nordlund och fortsätter:

– Det är och har varit väldigt trevligt, givande för både de boende och mig.

Förutom att hjälpa till på de olika aktiviteterna har hon även knutit personliga kontakter och har till exempel varit med en dam när hon skulle köpa glasögon.

Fortsatt engagemang

Emmy Cervin arbetade på Höjdenhemmet innan hon gick i pension.

– Sedan fortsatte jag som volontär, för att jag tycker att det är roligt. Jag har alltid tyckt om gemenskapen vid aktiviteterna. Som volontär utför vi inte arbeten som anställd personal ska göra, vi får inte ersätta personal, säger hon.

Hon berättar att när det till exempel är allsång så sätter sig volontärerna med någon som kan behöva hjälp att komma igång med sången.

En annan aktivitet hon tycker förtjänar att lyftas särskilt är gruppen som träffas en kväll i veckan.

– Det är väldigt roligt. Vi diskuterar saker och när vi blir osäkra på ett svar tar vi reda på hur det ligger till med hjälp av google. Det känns att alla vi som är med blir glada av att träffas, säger hon med ett leende.

Sprider musik

Eva Cinthio spelar klassisk musik och berättar lite om kompositören och verket.

Varför har du valt att engagera dig?

– Jag skilde mig, slutade som vd för företaget. sålde mitt hus och så dog min labrador. Jag kände att så här kan jag inte ha det, jag behövde något att göra. Så jag traskade upp till Hedegården och frågade om jag kunde hjälpa till med något.

Hon är fortfarande volontär på Hedegården, men har utökat sitt engagemang till Höjdenhemmet och Sävegården. Hon tar ofta med sig ett extra positivt tillskott.

– Jag är dagmatte till hunden Elvis, som är döpt efter Costello inte Presley, och han är också uppskattad, säger hon med ett skratt.

Nu hoppas de att fler ska vilja bli volontärer:

– Det är oerhört värdefullt. Jag tror att det finns personer som gärna skulle hjälpa till, bara de visste att behovet fanns.

Ingen av dem vet vem som har hand om volontärverksamheten på kommunen.

– Det är ingen därifrån som har hört av sig på väldigt länge. Men vi upplever i alla fall att Höjdenhemmet uppskattar det vi gör, konstaterar de.