Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Bredd före elit i Lerumsloppet

Löpning

De yngsta deltagarna kommer att vara i tvåårsåldern, den äldsta 90 år. På lördag arrangeras Lerumsloppet, som allt mer inriktas på den stora bredden av motionärer.

Cirka 900 löpare är anmälda till årets upplaga av Lerumsloppet, men det brukar vara en strid ström av anmälningar de sista dagarna och arrangörerna hoppas på ungefär lika stort startfält som förra året. Då var 1 609 löpare anmälda varav 1 353 sprang i mål i de olika klasserna.

– Det känns bra, det känns som att vi har koll på läget och våra 137 funktionärer är införstådda med vad som ska göras, säger klubbchefen Ulf Petersson.

De senaste året har arrangörerna allt mer försökt rikta sig mot en stor bredd av motionärer. 2017 hade man premiär för Energiloppet, en bana på Bagges torg där de allra yngsta mellan två och sex år springer med sina föräldrar.

– I år ska vi göra det loppet ännu bättre, vi har en liten snyggare medalj och det är lättare att anmäla sig då man både kan föranmäla sig och anmäla sig på plats.

Viktig målgrupp

Man fortsätter också samarbetet med Lerums gymnasium, där eleverna i årskurs 1 kan ha Lerumsloppet som slutmål i ett skolarbete. Det finns 16- och 18-årsklasser med egna prisutdelningar.

– Det är en jätteviktig målgrupp. I studier har man sett hur idrottandet i de åldrarna påverkar motionsvanorna för resten av livet, säger Ulf Petersson.

En liten, men inte desto mindre viktig, klass är stavgång.

– Det ska finnas något även för de som har krämpor och inte kan springa eller som hellre vill gå.

Äldsta deltagaren är Lillie Nehrfors, som fyller 91 år om en månad.

– Jag tror inte att vi har haft med någon som är så gammal förut, det är ett informellt rekord, säger Ulf Petersson.

Det är femte gången som Lillie deltar.

– Jag tycker om att röra på mig och är ute och går två gånger varje dag. Jag har artros i knäna och min läkare säger att det är bra att gå och det hjälper. Sen är det skönt att vara ute, säger hon.

Snabba hemmalöpare

Ett annat tecken på att Lerumsloppet blivit mer inriktat på de vanliga motionärerna är att man för andra året slopar prispengar till vinnarna. Det innebär dock inte att loppet helt saknar snabba deltagare. Klubbchefen vill se några av Lerum Friidrotts egna löpare långt fram i resultatlistorna.

– Vi hoppas framför allt på stordåd från Filip Helmroth, som har tränat på bra nere i Lund där han pluggar, Medhane Tumzghi, som i år även har börjat träna styrka och Linnea Ivarsson, som blir snabbare på milen gång på gång.