Arkivfoto: Per Anger

Brutalt slut på säsongen

Handboll

IK Baltichov hade bestämt sig för att ge favorittippade HK Farmen en ordentlig match i det avgörande kvalmötet. Man hade också motståndaren i en rejäl brygga men fick ge sig med uddamålet efter förlängning.

– Jag har hållit på med elithandboll som både spelare och coach i 16 år, men det här är den suraste förlust jag har varit med om, säger tränaren Martin Thyr.

Efter skärtorsdagens storförlust på hemmaplan och kvitteringen i Lund i söndags väntade en tredje och avgörande match om en plats i division 1 i onsdags. Även den matchen spelades på bortaplan, men stärkta av segern i den andra matchen var det med ett gott självförtroende som Baltichov tog sig an Lugis farmarlag, fullt med juniorlandslagsspelare och spelare som representerat A-laget i både elitserien och europacupen den gångna säsongen.

Lagen följde varandra i målprotokollet under stora delar av matchen men med drygt fem minuter kvar hade Baltichov ryckt till en fyramålsledning.

– Det var inte så att vi fick bensinstopp eller var nervösa, men de sista fem minuterna gjorde deras målvakt två kanonräddningar och vi hade tre stolpskott på frilägen. Så klart att vi får skylla oss själva när vi missar, men det är oerhört små marginaler, säger Martin Thyr.

Vid ställningen 28–28 hade Baltichov ordinarie matchtids sista anfall, som avslutades med en stolpträff där bollen dansade på mållinjen. En centimeter skillnad på bollriktningen och Stenkullenlaget hade varit klara för division 1. Istället blev det HK Farmen som stod som segrare med 33–32 efter tio minuters övertid.

– Det var ett brutalt slut på säsongen, men ju närmare Lerum vi kom på bussresan hem och ju mer jag började smälta förlusten så tänkte jag mer på hur stolt jag är över killarna, de har gjort en jätteprestation, säger Martin Thyr.

Han ser både till grundserien där laget tog många poäng men inte rådde på starka Skövde, samt kvalet där man studsade tillbaka på ett imponerande sätt efter den första förlustmatchen.

– Vår dröm och vårt mål var att gå upp i år. Nu blev det inte så, men vi har en tydlig plan och över tid är jag övertygad om att Baltichov kommer att spela i ettan.

Till den här säsongen hade Baltichov en helt ny ledarstab och åtta nya spelare. Martin Thyr har sett hur laget utvecklats rejält sedan i höstas och tror på vidare utveckling under försäsongen. Han själv var snabb med att skriva kontrakt för ytterligare ett år. Många av de tongivande spelarna har utgående kontrakt, men tränaren har haft samtal med dem och enligt de signaler han har fått kommer truppen att vara i princip intakt till nästa säsong, förhoppningsvis kryddad med ett par nyförvärv.