Medaljörer. Lina Svensson och Matilda Hansson, till vänster på pallen, har precis tagit emot sina silvermedaljer.

Dubbla USM-silver till Matilda

Bordtennis

Matilda Hansson tog två silver när ungdoms-SM avgjordes i Eskilstuna. Medaljerna innebär att hon gjorde sitt bästa mästerskap hittills.
– Jag är väldigt nöjd över min presentation i både singel- och dubbelspelet, säger hon.

Det fanns många utmanare om medaljerna i 15-åringarnas SM-turnering och 14-åriga Matilda Hansson från Lekstorp fick kämpa hårt för sin finalplats. I kvartsfinalen slog hon Hammarbys Linnea Johansson, som vann parets senaste möte i lag-SM, med 4–2. I semifinalen väntade Lina Svensson, Varaspelaren som representerar Lekstorp i seriespelet.

De två kompisarna har mött varandra i många jämna matcher och den här gången hamnade Matilda i rejäl brygga två gånger om. Först hämtade hon igen ett 0–2-underläge men missade sedan chansen att ta ledningen efter att ha förlorat fyra setbollar.

Vände underläge

Istället gick Lina fram till 3–2 och det var en ganska knäckt Lekstorpsspelare som gick till setvila och därefter låg under med flera bollar i sjätte set. På något sätt lycka- des Matilda dock mobilisera nya krafter och vände till seger med 4–3 i set.

– Spelet fungerade bra och i speciellt kvartsfinalen och semifinalen spelade jag bra både taktiskt och spelmässigt. I finalen kunde jag inte riktigt hålla uppe samma energi och nivå då jag spelat många tuffa matcher innan, säger hon.

Storfavoriten Rebecca Tveit Muskantor, BTK Linné, blev för svår. Matilda hängde poängmässigt med i ett par seten men föll med 0–4.

– Min motståndare var några nivåer bättre och jag blev inte besviken över att jag inte vann guldet utan snarare väldigt glad att jag lyckats ta mig till final. Mitt mål var att ta en medalj och att ta mig till final var över förväntat då jag var seedad femma i tävlingen, säger hon.  

Ny finalförlust

Rebecca Tveit Muskantor satte sedan käppar i hjulen även i dubbelfinalen, där Matilda bildade lag med Lina Svensson. Här var finalplatsen mer väntad och det fanns en liten förhoppning att rå på Rebecca och Annie Hedlund från Sjöbo, men inte heller här blev det någon setseger.

– Rebecca var för besvärlig för dagen, men det gick så bra det kunde gå, säger pappa och tränare Jörgen Hansson.

Förutom att Matilda Hansson spelade bra bordtennis och slog ut svåra motståndare gjorde hon sitt bästa SM någonsin. Innan turneringen var bronsmedaljen från 2016 hennes bästa singelresultat hittills i ett SM.

Lerumskillar i slutspel

Lukas Engström och Johannes Klang, Lerumsbor som tävlar för Partille respektive Askim, deltog i 13-års- respektive 15-årsklassen. Lukas vann sin pool, tog sig vidare från första slutspelsomgången men föll sedan i 16-delsfinalen mot bronsmedaljören Erik Linander från Eslöv. Även Johannes fick respass i 16-delsfinalen.