PRISADE. Jan Johansson delade ut priset till Sofia och Evelina fick Sophie Lökviks stipendium. Den unge mannen är Elliot Ekfeldt, som också fick en liten uppmuntran. Foto: Rutger Fridholm.

Duktiga musiker prisades

Lerum

I söndags delades två stipendier ut till musikbegåvade flickor.
Det var Sofia Sundqvist som fick Kammarmusik i Lerums utmärkelse och Evelina Sjökvist som fick Sophie Lökvik-stipendiet.
Förutom äran fick de 5 000 kronor var.

– Jag kommer att använda pengarna till att ta extra pianolektioner hos privatlärare för att få ett annat perspektiv på mitt spelande, skrev Evelina i sin ansökan.

Evelina är 16 år gammal och började spela piano i tidiga lågstadiet. Då var det hennes mamma som var pianoläraren, men de senaste sex åren har Evelina gått hos Eva Palmers i Kulturskolan

– Evelina är en av de mest begåvade eleverna jag haft under mina 40 år som lärare på Kulturskolan, skriver Eva Palmers i sin motivering.

– Hennes tekniska färdigheter i kombination med hennes mogna musikalitet är mycket ovanlig och dessutom spelar hon allt utantill.

Evelina konstaterar att hon alltid varit passionerad av musik och musicerande och strävar ständigt efter att bli bättre och utveckla sig själv. Hon övar varje dag och är alltid med på Kulturskolans olika konserter. Vid ett flertal tillfällen har hon kompat bland annat stråkeleverna och den här terminen har hon varit med och spelat kammarmusik. Hon berättar också att den dagen hon flyttar hemifrån ska hon köpa en flygel.

– Jag måste säga att jag tycker det är fantastiskt att det finns och har funnits människor som vill motivera och uppmuntra unga musikanter att spela mera. Det är jag tacksam för, skrev hon vidare i sin ansökan.

Sista konsert

Det var vid Kammarmusik i Lerums sista konsert för säsongen, som gavs i Equmeniakyrkan i Lerum, som Evelina fick Sophie Lökvik-stipendiet. Även fiolspelande Sofia Sundqvist prisades, av Kammarmusiken i Lerum.

– Sofia går hela tiden framåt i sitt fiolspelande och man hör verkligen resultat. Hon har också ett väl utvecklat gehör och ger sig inte innan det blir rent, skriver Lotta Tipsis, fiolpedagog i Lerums Kultskola om Sofia.

Sofias sånglärare Jenny Schaub berättar att hon började med sång hos henne i höstas och visat att hon är mycket musikalisk.

– Sofia har en fin röst och är duktig på att hålla en egen stämma och även på att hitta på egna stämmor som passar med givna harmonier.

Betyder mycket

Sofia Sundqvist är 14 år och har alltid haft musiken som en stor del i sin vardag. Redan som sexåring började hon i Kulturskolans stråkrytmik och fastnade snabbt för fiolspelandet. Hon har medverkat i stråkkvartetter, musikfestivalen Side by Sida och många andra musikprojekt.

För några år sedan började hon också spela piano, vilket hon fortfarande gör, och säger att hon tycker om att utvecklas. Hon har också börjat ta sånglektioner och tycker det är roligt att kunna lära sig många olika sångstilar och använda rösten på olika sätt.

– För ett tag sedan köpte jag en egen fiol och tycker inte den stråken visar fiolens fulla potential, skriver hon i sin ansökan.

– Jag kommer att köpa en ny stråke, vilket gör att det kommer att bli ännu roligare att spela fiol. En ny stråke gör det enklare att lära in olika stråktekniker.

I samband med prisutdelningen avslutade Kammarmusik i Lerum sin säsong med att ha bjudit in kören Göteborg A Capella, som gjorde ett uppskattat framträdande.