Foto: privat
Johan Brink tog Sveriges första EM-guld på många år och även Johan Shin var nära en medalj.

EM-mästare efter 20 års uppehåll

Taekwon-do

”Jag är för gammal”, tyckte Martin Brink när tränaren Johan Shin uppmanade honom att ställa upp i EM i Tallin. Men i vintras bestämde han sig för att göra en hårdsatsning mot mästerskapet och i helgen tog han guld i veteranklassen.

Sverige fick sin första EM-mästare på flera år när Martin Brink från Lerums Taekwon-do vann klassen sparring -80 kilo för veteraner.

– Det var först när jag och Johan var ute och firade med en middag på kvällen som jag började smälta att jag vunnit. Det är rätt stort och sedan dess har jag gått omkring som i ett litet lyckorus, säger Martin Brink.

Efter att ha gått obesegrad genom sin grupp och därefter vunnit semifinalen på wo ställdes han mot tjecken Rudolf Matousek i finalen, som blev dramatisk. Martin, som tycker om att komma nära sina motståndare, hade svårt att lyckas med sin taktik mot sin mer storvuxne motståndare. Det blev en avvaktande match som tjecken länge ledde på poäng.

– Jag var lite småfrustrerad men med 20 sekunder kvar öppnade han sig lite, jag fick in en vänster och en höger som jag följde upp med en högerspark.

Sparken träffade i huvudet och han belönades med tre poäng av samtliga domare. Två decennier efter att Martin Brink egentligen slutat med sporten och snart 41 år gammal var EM-segern ett faktum.

Det var i samband med att Martin skulle göra lumpen som 19-åring som han tog en paus, men han visste inte då att det skulle dröja många år innan comebacken. Martin är Tolleredsbo och när Johan Shin startade med träningar i Tolleredsskolans gymnastikhall såg han chansen och gick dit med sina barn för cirka tre år sedan. Barnen slutade, men Martin fortsatte. Han har tävlat framgångsrikt i Göteborg vid ett par tillfällen, men var ändå tveksam när Johan uppmanade honom att ställa upp i EM.

– Han började prata om det redan förra året, men jag tyckte att jag var för gammal. Jag tänkte att det var så länge sedan jag höll på och visste inte om jag skulle fixa det.

Men Johan gav inte upp och i december blev Martin övertygad om att göra ett försök. Sedan dess har han kombinerat heltidsjobb och familjeliv med två träningspass om dagen. När tävlingsdagen kom kände han sig stark, men räknade inte med en guldmedalj.

– Det kom lite oväntat, säger han.

Även Johan Shin tävlade, i -73 kilo för veteraner. Till skillnad från Martin hade han marginalerna på fel sida.

– Johan var tio sekunder från bronsmedaljen. Han ledde men fick då sin tredje varning.

Varningen resulterade i minuspoäng som kostade honom segern.

– Det var synd, det hade varit riktigt gott med två medaljer men han gjorde en stark insats, säger Martin Brink.