Foto: Ann-Charlotte Edgar
SPRALLIG KILLE. Filip Marteleur tyckte det var roligt att besöka LT:s redaktion. Anledningen var att han skrivit till statsministern – och fått svar.

Fick brev från statsministern

Lerum

Filip Marteleur har inte fyllt sex år ännu, men har redan skrivit brev till statsministern – och fått svar.

Det är en sprallig ung man som kommer in på redaktionen, vilket man tveklöst får vara om man fyller sex år i sommar. Och fått brev från Stefan Löfven.

– Jag visste att han skulle svara, konstaterar han.

– Jag funderar på att även skriva till Kungen, för jag vill veta vad han jobbar med.

Filip inleder sitt brev till statsminister med att berätta att han gärna leker med vänner och att de inte slåss eller puttas. Frågan sedan är rak. Bestämmer du om man ska vara väldigt snäll eller att man inte får slåss?

– Jag tycker det är jätteviktigt att vara snäll och att hjälpa andra. Man får inte slåss, är svaret Filip får.

Filip undrar också om det är statsministern som bestämmer om bilar har krockat och polisen kommer.

– Vi i regeringen ger pengar till bland annat polisen, så att de kan göra sitt jobb. Det är viktigt att det finns poliser när till exempel en trafikolycka händer. Det är polisen och räddningstjänsten som hjälper till när bilar krockar.

Två frågor till hade den unge Filip. Har du kostym på dig alla dagar och har du pyjamas eller kostym på dig när du sover? Men där tog det stopp. Statsministern svarade att han oftast har kostym på sig på jobbet, men att han hemma brukar ha jeans och t-shirt. Vad han har på sig när han sover ville han dock inte avslöja.

Ser fram mot sommaren

Filip bor med mamma, pappa och två yngre systrar och han tycker det är skönt att vara större än vad de är. Dagarna tillbringar han på Höjdens förskola, men efter sommaren ska han börja på Knappekullas förskola.

– Då får vi ha gymnastik och det tycker jag är kul, säger han.

Nu ser Filip fram emot sommaren, eftersom han fyller år, men han har ytterligare en förhoppning.

– Jag vill åka till Legoland, för där har jag aldrig varit. Fast på lördag ska vi åka till Vattenpalatset och det är också roligt.

Det sista han avslöjar innan han och mamma Maja hoppar in i den väntande bilen är vad han mer tycker om.

– Jag gillar sushi och tacos. Och chokladkaka.