• Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm/Kultur i Väst
  • Priserna. Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm/Kultur i Väst
  • Teamet. Christian Zetterberg och barnskådespelarna. Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm/Kultur i Väst
  • Inspelningen. Foto från inspelningen av Skoldiscot i Hjällsnäshallen. Foto: Privat

Filmen tog hem pris efter pris

Gråbo

Gråboproduktionen Skoldiscot vann flera priser på Frame filmfestival, bland annat tungviktspriset Bästa film.
– Tårarna kom när vi gick upp på scenen och fick ta emot priset, säger filmaren Christian Zetterberg.

Christian Zetterberg har varit Gråbobo men flyttar nu till Alingsås med flickvännen Liselotte Persson, som också arbetar med film. Hans kortfilm, Skoldiscot, spelades in i Hjällsnäshallen i Gråbo under en helg förra året. Totalt var det 76 personer på plats, och av dem var 55 barn.

– Det var den jobbigaste men roligaste inspelningen jag har gjort. Filmen är baserad på en sann händelse som jag bevittnade när jag jobbade på ett skoldisco. Jag kände sådant medlidande med pojken, han stod länge och tittade kärleksfullt mot någon på dansgolvet och jag försökte lista ut vem det var. Jag har varit där själv, inte på exakt samma sätt men jag har också stått där utan att våga närma mig den jag var kär i, har filmaren förklarat i en tidigare artikel.

Budskapet är att man ska våga vara sig själv, att det är okej att vara annorlunda. Förhoppningen är att filmen så småningom ska visas på skolor i syftet att informera om HBTQ-personer (homo-, bi- trans- och queerpersoner).

Flera priser

I helgen vann Skoldiscot flera priser på Frame filmfestival i Göteborg.

Hur känns det?

– Otroligt bra. Är faktiskt fortfarande chockad. Jag har drömt om att vinna Frame filmfestival sen jag besökte festivalen första gången när jag var 17 år. Det var den första festivalen jag kom i kontakt med så den har en speciell plats i mitt hjärta, svarar Christian Zetterberg.

Vad betyder vinsterna?

– Jättemycket. Vi blev superexalterade över beskedet att vi vann bästa foto, ett pris som ger ett teknikstöd på 65 000 kronor från Gothenburg filmstudios development.

Därefter blev filmens 10-åriga huvudrollsinnehavare Philip Kuub Olsen bästa skådespelare.

– En positiv överraskning. Vi är så stolta över Philip och alla våra barnskådespelare. Ingen kan någonsin ersätta dem. Och att ens huvudrollsinnehavare vinner pris för bästa skådespel är inte bara en glädje för honom. Det är en otrolig ära för mig som regissör att veta att jag gjorde rätt val, säger Christian. 

Sedan vann filmen biopublikens pris.

– Ett erkännande att publiken gillade vår film, vilket var väldigt häftigt.

Mer glädje

Det var inte över ännu. Ytterligare en chockerande glad överraskning var att vänta.

– Vi vann bästa film i tungviktsklassen. Det trodde jag aldrig. När vi gick upp på scen kom tårarna, säger filmaren.

Pris för bästa film innebär 10 000 kronor i stipendium för fortsatt skapande. Ackreditering till Göteborgs filmfestival 2019. Gratis medlemskap i OFF (Oberoende filmares förbund) samt boende och resa till Novemberfestivalen, arena för svensk kortfilm, där Skoldiscot kommer representera Västra Götaland under SM i kortfilm.

– Vi känner oss chockade och hedrade.

Vilka förväntningar hade ni på filmfestivalen?

– Oj, Vi hade inte förväntningar alls.

– Vi åkte dit med våra barnskådespelare och ville mest ge dem en häftig festivalupplevelse och chansen att få premiärtitta på filmen de lagt ner all sin kraft i. Och nog fick de en festivalupplevelse värd att minnas alltid…

Vilken annan respons har ni fått från dem som har sett filmen?

– Bara positiv. Över förväntan faktiskt. Många fina reaktioner över den intima känslan som filmen lyckas skapa på kort tid och flera komplimanger om fint skådespel och vackert foto. Vi är jättenöjda.

Fler festivaler

Varför gjorde ni Skoldiscot?

– I utbildningssyfte, för att väcka diskussion, känslor och tankar kring identitet, mod och sexualitet med den första kärleken i fokus. Jag brinner för barn och ungas berättelser ur deras perspektiv. Denna historia som grundar sig i verkliga händelser kändes därför mycket viktig.

Var kommer den att visas framöver?

– Nu skickas Skoldiscot, med den engelska titeln Slow Dance, till ett flertal filmfestivaler, både i Sverige och internationellt.

Så småningom är tanken att den ska användas i skolor och utbildningssyfte men först vill filmskaparna nå en bredare publik.

Vad händer nu?

– Utöver distributionen av Skoldiscot så fortsätter vi vårt filmskapande med nya projekt. Jag jobbar vidare med förproduktionen av min långfilmsdebut Isvaken. Har ett möte med författaren till boken vid samma namn, Catharina Söderquist, nu i helgen. Sen befinner vi oss i produktion utav två nya kortfilmer Vi tvättar kläder och Rails.