Vänner. Eva Rados, Rosalia och Camilla Blomgren har funnit varandra. Foto: Carina Svensson

Finns där för varandra

Lerum

Under åren i Lerum har Rosalia fått vänner som bryr sig om henne och som hon bryr sig om.

Under årens lopp har Rosalia byggt upp ett starkt kontaktnät i Lerum. Några av vännerna är konstanta medan andra av olika anledningar har bytts ut. Eva Rados Edelius och Camilla Blomgren är två av dem som står henne allra närmast.

– Mina två finaste kompisar. Jag är så glad över att ha dem, säger Rosalia med ett leende.

Båda har träffat Rosalias familj och Rosalia har träffat deras familjer.

– Vi hjälper varandra, Rosalia brukar till exempel baka oerhört gott bröd till oss när vi ska ha besök, säger Eva.

Vad tycker ni om hennes idé att starta ett bageri?

–  Jättebra. Vi är glada för hennes skull, säger Camilla.

– Det är verkligen en bra idé. Och vi kommer fortsätta att ha kontakt även om hon inte sitter här. Jag har andra vänner som inte bor i Sverige och det går alldeles utmärkt, säger Eva.

Första gången

Hon träffade Rosalia när hon precis hade börjat sitta utanför affären. Eva hade pratat med Olga som satt på samma plats innan.

– Jag hade bytt några ord med Olga, och när det regnade hjälpte hon mig till bilen genom att hålla upp ett paraply över barnvagnen. När det istället var Rosalia som satt utanför affären frågade jag var Olga var, säger hon och fortsätter:

Lika men olika

– När vi pratade blev det väldigt tydligt att vi hade liknande livssituation, vi är i ungefär samma ålder och båda är småbarnsföräldrar, men våra liv ser så oerhört olika ut. Jag frågade till exempel vad hon hade ätit den dagen och hon visade en liten plastburk. När jag gick in i affären såg jag att det var utförsäljning på burkarna som innehöll kall sås. De kostade bara några kronor. Det blev oerhört tydligt att hennes dag är så annorlunda från min och de flesta andras.

– Jag handlade en kasse med mat till henne och sedan dess har vi fortsatt vara vänner. Relationen har utvecklats under åren som gått.

Camilla träffade Rosalia något år senare.

– Hon tittade på mig med varma, fina ögon. Sedan började vi prata, säger Rosalia med ett leende.