• Foto: Leif Lundvall
  Foto: Leif Lundvall
 • Foto: Leif Lundvall
 • Foto: Leif Lundvall
  Tränarjubel. Staffan Hjalmarsson och Mattias Flodén jublar när avancemanget är klart.
 • Foto: Leif Lundvall
  Mattias Lundberg alltid viktig i Lerum.
 • Foto: Leif Lundvall
  Köttmur i Lerum på ett frislag.
 • Foto: Leif Lundvall
  Erik Pajnert har spelat i allsvenskan tidigare. "Jag var så nervös så jag vågade inte titta på straffarna."
 • Foto: Leif Lundvall
  Flodas tränare Andreas Burman var stolt över sina spelare.

Lerum till allsvenskan igen

Innebandy

FBC Lerum drog det längsta strået även i den andra kvalmatchen och vann över IBK Floda på torsdagskvällen, dock först efter straffar, och säkrade därmed en plats i allsvenskan nästa säsong.
– Det är fantastiskt roligt. Ingen hade kunnat regissera en match på ett bättre sätt. Det är så här det ska gå till, säger Staffan Hjalmarsson som är en av lagets tränare.

Det blev precis så spännande och jämnt som alla hade önskat när systerklubbarna Lerum och Floda gjorde upp om den allsvenska innebandyplatsen i trånga Rydsbergshallen. Matchen höll högsta kvalitet mellan två lag som gav absolut allt inför en kokande och helt fullsatt hall.

Lerum fick en smakstart på matchen när Richard Westman smackade in första målet redan efter femtiofem sekunder. När sedan Lerum ökade på ledningen i mitten av första perioden såg det mörkt ut för Floda som faktiskt inte förlorat i Rydsbergshallen den här säsongen.

I andra perioden fick Floda nytt hopp efter en fin soloprestation av Mattias Ögren men när Vidar Tirén ökade på Lerums ledning kändes uppförsbacken brant igen för Floda som ändå inte gav sig en tum. Ny reducering av Christoffer Wahlman och ny vittring inför en mycket dramatisk slutperiod.

– Det tog en och en halv period innan vi var med men vi ska komma ihåg att vi möter ett jädrigt bra lag, säger Flodas tränare Andreas Burman.

Tredje perioden blev minnesvärd där det länge såg ut som en klar Lerumseger men där Floda med två vackra mål genom Mattias Ögren och Jesper Hallberg gjorde ställningen jämn igen. Förlängningen blev mållös och så avgjordes det hela på straffar där favoriterna Lerum var snäppet vassare.

– Vi började matchen sjukt bra men helt plötsligt var det jämnt och allt ställdes på sin spets. Floda gjorde det väldigt bra. De gav sig aldrig och en stor eloge till dem. Det var otroligt skönt att vinna på det här sättet, säger Mattias Lundberg som är anfallare i Lerum.

Erik Pajnert som spelat i Lerum i alla år, förutom förra säsongen då han spelade allsvenskt med Alingsås, var väldigt glad efter avancemanget.

– Jag satt i omklädningsrummet både i sudden och under straffarna. Jag vågade inte se på. Nu ska vi fira i dagarna tre. Det är mycket roligare innebandy i allsvenskan så det ska bli kul att spela där igen med Lerum.

Mattias Flodén, Lerums andre tränare, berömde spelarna efter matchen.

– Vi tappar en tvåmålsledning men lyckas ändå komma igen och vinna. Killarna visar sådan moral. Vi har jobbat med den mentala styrkan och att vi ska vara starka som grupp och det visade vi idag.

Lerum tar nu steget upp till landets näst högsta innebandyserie.

– Vi kommer att få behålla spelarna. Jag har svårt att tro att någon kliver av nu och jag vill säga att det här laget är bättre än det som tog steget upp för några år sedan, säger Flodén som också vill passa på att berömma Floda.

Det var naturligtvis vilt jubel i Lerumslaget efter den sista och avgörande målvaktsräddningen. Det var skumpa, guldhattar och fotografering allt medan Flodaspelarna deppade i andra änden av hallen.

– Vi gjorde en bra match men de var bättre än oss och är värda att gå upp. Men matchen hade kunnat gå hur som helst när det väl blev förlängning och straffar, säger målskytten Christoffer Wahlman

En av Flodas bästa spelare, både under hela säsongen och även den i här matchen var målvakten Robin Kulpakko.

– Att förlora på straffar är det värsta sätt man kan förlora på men de var bättre i det hela och var värda att gå till allsvenskan. Jag är ändå väldigt nöjd med min säsong, säger Kulpakko som anses som seriens bästa målvakt.

Flodas tränare Andreas Burman var naturligtvis besviken efter matchen men hyllar både motståndarna och sitt eget lag.

– Ingen hade räknat med att Floda skulle nå så här långt. Grabbarna gör det jättebra och var magiska i den här matchen. Vi hade lika gärna kunnat vinna idag. Nu ska vi analysera säsongen, ta ledigt en tid och sedan ska vi satsa på att göra en ännu bättre säsong nästa år, säger Burman.

 • Leif Lundvall