• FBC Lerum tog hem det första mötet mot Floda IBK i jakten på en allsvensk plats. Foto: Mikael Svensson
  • FBC Lerum tog hem det första mötet mot Floda IBK i jakten på en allsvensk plats. Foto: Mikael Svensson
  • FBC Lerum tog hem det första mötet mot Floda IBK i jakten på en allsvensk plats. Foto: Mikael Svensson

Lerum vann första mötet mot Floda

INNEBANDY

Det blev FBC Lerum som tog hem segern i första matchen mot Floda IBK i kvalet till allsvenskan. Matchen slutade 5-2. Nu väntar returmöte i Rydsbergshallen i Lerum.

Det är innebandyfeber i Lerum för tillfället. Kommunens båda stoltheter, FBC Lerum och Floda IBK, möts i en kvalserie där vinnaren går till allsvenskan.

– Vår kommun är en av Sveriges mest innebandytäta och den här matchserien är en av de intressantaste sporthändelserna någonsin i Lerum, säger Kenny Colliander från FBC Lerum.

Första kvalmatchen spelades på påskdagen i mäktiga Estrad Alingsås dit närmare niohundra personer hade tagit sig för att stötta sitt lag. Lerum vann den historiska och viktiga matchen med 5-2.

– Det var en härlig drabbning. Vi ville ha en match med mycket tempo och det fick vi. Det märktes att det var ett derby med en allsvensk biljett i potten, säger Mattias Flodén som är en av tränarna i FBC Lerum.

Matchupptakten var försiktig och trevande och lagen liksom kände på varandra. Favoriterna Lerum, som spelade i allsvenskan för ett par år sedan, hade störst bollinnehav och uppstickarna Floda låg mer på försvar och stack på snabba omställningar så fort tillfälle gavs.

Mållös första period

Första perioden slutade mållös och det märktes att det var två försvarsskickliga lag som möttes. Floda, som aldrig spelat i allsvenskan, är det lag i årets division 1-serie som släppt in minst antal mål. Även i den här matchen var spelarna väldigt framgångsrika i att täcka skott. Detta till supportrarnas högljudda förtjusning.

Efter 23 minuter sprack ändå till slut Flodas nolla. Det var skottstarke Joakim Fors, som för övrigt kom just från Floda under säsongen, som med en kanon i krysset kunde överlista Flodas mycket duktige målvakt Robin Kulpakko.

– Joakim Fors är väldigt duktig och har ett skott som inte många andra har, säger Mattias Flodén.

Nu kom också målen i strid ström. Flodas Emil Johansson kunde först kvittera efter en onödig Lerumsutvisning. Joakim Fors dunkade därefter in sitt andra mål och innan den jämna perioden var slut hann Christoffer Wahlman kvittera igen efter en försvarsmiss. Men det var ändå Lerum som kunde gå till pausvila med ledning efter ett sent mål av Oscar Eriksson Elfsberg.

I tredje perioden malde Lerum ner Floda och trots att Floda hade ett par stolpskott så kunde Lerum dra ifrån och vinna. Spiken i kistan var 4-2-målet av Anton Rieden.

– Vi rullade runt på tre femmor och det kändes som om vi hade mycket energi på slutet. Vi försökte få Floda att spela ett spel som vi vet att de inte gillar, säger Staffan Hjalmarsson som är Lerums andre tränare.

Floda gjorde i slutminuterna ett desperat försök att komma tillbaka i matchen genom att ta ut målvakten men det resulterade bara som så ofta i ytterligare ett baklängesmål.

– Vi kommer inte riktigt upp i spelet med boll och vi skapade för lite. Lerum, som är större och starkare och tunga att möta, gjorde det bra i defensiven, säger Flodas tränare Andreas Burman.

Hög stämning

Stämning i hallen var på topp trots en ganska tillknäppt match.

– Det var roligt att spela för så stor publik här i Estrad och det här var en stor match för lagen helt klart. Skönt att vi vann men jag tycker vi gjorde alldeles för mycket misstag, säger Oscar Eriksson Elfsberg som är tillbaka i laget efter ett par år i SSL-laget Varberg och ett halvår i Spanien.

Nästa match i kvalserien spelas i Rydsbergshallen. En hall som båda lagen har som sin hemmaarena och där de ofta tränar efter varandra.

– Det blir en fest i Rydsbergshallen på torsdag och vi har långt ifrån gett upp. Vi låg under också efter första matchen mot Lidköping. Då hade vi mycket större problem än vad vi hade idag, men vi vände och vann och jag har stora förhoppningar att vi kan göra samma sak nu också, säger Andreas Burman.

Även Flodas Emil Johansson är förhoppningsfull inför match nummer två.

– Vi är stabila i Rydsbergshallen och där har vi inte förlorat på hela säsongen. Det är vår hemmaborg och där är det vi som styr och ställer.

Båda föreningarna vill väldigt gärna gå upp i allsvenskan.

– Det finns många innebandytalanger i kommunen och vi vill kunna behålla dem och det är lättare ju högre upp vi spelar. Vi vill inte vara någon farmarklubb längre och Lerum som kommun har stor möjlighet att profilera sig med sporten innebandy. För andra kommuner runtomkring är det handboll och fotboll och andra sporter som gäller, men i Lerum är det innebandy, säger Kenny Colliander från FBC Lerum.

 

  • Leif Lundvall