Efter fem matcher i ledarstaben i höstas har Peter Sjöberg nu klivit in i tränarrollen på allvar. Foto: Daniel Elfvelin

Nya LIS-tränaren ser stor potential i klubben

Fotboll

FOTBOLL: Efter sin smygstart i höstas håller tränaren Peter Sjöberg nu på att sätta sin prägel på laget. Det är en lättpratad smålänning med humor och fokus på utbildning som tagit över som huvudansvarig för Lerums IS herrlag.

Tisdagskvällar med renodlad fysträning på Endorfin har varit en del av försäsongsträningen för spelarna i LIS. När LT är på besök lyfter de vikter, gör hopp med rotationer, armhävningar och en rad andra övningar som bygger både styrka, uthållighet och utvecklar koordinationsförmågan. Men det är inte bara spelarna som svettas. Tränaren Peter Sjöberg står längst fram och gör sitt bästa för att hänga med virvelvinden Petra Järevik, instruktören som pushar på gruppen.

– Det är väldigt bra träning det här, säger han.

Inför den säsongen tog han över rollen som huvudtränare, men redan i höstas tjuvstartade han uppdraget genom att vara en del av ledarstaben under seriens fem sista omgångar.

– Peter Sjöberg-effekten varade en halvlek, skojar han.
Det såg ljust ut i inledningen på hans premiärmatch, men den slutade till sist med förlust, 2–5, mot FBK Karlstad.

Kanske det blir en fördröjd effekt till i år?
– Hoppas det. Det tar en stund att spela in ett nytt spelsystem och jag vill ändra lite på spelet jämfört med hur det varit de två senaste åren. Jag vill ha så mycket bollinnehav som det går och inte spela lika mycket rakt.

LIS nya tränare har en bakgrund som elitspelare och många år som tränare för ungdoms- och juniorlag. Moderklubben är Myresjö och därefter spelade han i Jonsered några säsonger i början av 90-talet innan han gick till Sandarna efter ett års uppehåll 1995. Den enda fysiska aktiviteten han gjorde det året var att springa Lidingöloppet, och även om han såg ganska plågad ut i slutet på kvällens gympass var det förmodligen ingenting mot hur kroppen kändes under tre kuperade mil på Lidingö.

– Jag hade inte tränat någonting och har inte ens något minne av de sista fem kilometerna, säger han.

2002 blev han ungdomstränare i Sandarna, fortsatte till Utsiktens U19-lag 2014 där han blev kvar i tre år innan han tog ett uppehåll från fotbollen. Redan under den perioden fick han ett samtal från LIS sportchef Björn Turndal, men ett jobb med mycket resor förhindrade träningsuppdrag. När Turndal ringde igen i höstas var tajmingen bättre. Peter hade nyligen bytt tjänst och tackade ja.

– Jag är överlycklig att vi fått tag på en tränare som Peter Sjöberg. Jag har träffat många tränare och aldrig sett någon med hans engagemang på träningarna, säger Björn, som framför allt berömmer Peters fallenhet för att motivera lagets många unga spelare.

– Han är jätteduktig på att utveckla unga spelare, han har språket och förmågan att kommunicera med dem.

Håller du med Björn, har du en speciell förmåga att kommunicera med yngre spelare?
– Det tycker jag, jag är lite pedagogisk. Men egentligen handlar det inte bara om unga utan om alla som är nyfikna. Jag tycker om att utbilda, äldre behöver också utbildas och jag tycker att de äldre också är nyfikna här i Lerum.

Vad fick dig att välja LIS?
– Jag var sugen på att träna ett fotbollslag igen och Lerum är en riktigt fin ungdomsklubb. U19-laget spelar högt och har tränare som tänker fotboll på samma sätt som jag gör. Jag jobbar mycket med utveckling och det finns potential underifrån.