Foto: Daniel Elfvelin
På fredagsförmiddagen satte Olle Persson och Patrik Pålsson upp de fem bildcollagen.

Nyinvigning för tryggare tunnel

Lerum

Många Lerumsbor har upplevt gångtunneln under tågstationen som en otrygg plats. Nu har den både målats om, fått ny belysning och dekorerats med bildcollage. I eftermiddag är det nyinvigning.

Renoveringen där tunneln fått ny belysning och målats om i vitt har skett tidigare i år och inför nyinvigningen där kommunalrådet Rutger Fridholm (MP) talar sattes fem bildcollage upp i förmiddags. Det är dels kommunens bilder, dels bilder från de fototävlingar som i många år arrangerades av Lerums kommun, Ahlséns Foto och Lerums Tidning som nu pryder väggarna.

– Det är många som har skickat in bilder och det är synd att de inte används mer än vid enstaka tillfällen, säger centrumutvecklaren Marianne Sörling.

Mattias Christenson, marknadsansvarig i Lerums kommun, tycker att bilderna visar upp kommunens vackra natur på ett bra sätt och collagen fungerar även som skyltar som pekar ut riktning mot perronger, centrum och växtrumsplatser.

– Det är många besökare utifrån som kommer hit med pendeln och tycker att det är svårt att hitta. Men framför allt förskönar bilderna miljön här, säger han.

Upprustningen är en del av arbetet som pågår med att lyfta centrum.

– Vi har fått många klagomål på att tunneln har varit en otäck plats. Om centrum hålls rent och snyggt upplevs det som en tryggare plats och det blir mindre skadegörelse, säger Marianne Sörling.

Hon berättar att man haft en del problem med skadegörelse i området, bland annat av de stora blomkrukor man satte upp kring torget förra våren.

– Det blev välta varje natt så vi fick ta in dem, det är tråkigt att behöva göra det.

Ett fräscht område minskar risken för skadegörelse men det krävs fler insatser, förklarar Marianne Sörling.

– Vi behöver ett samarbete mellan fastighetsägare, vakter och polisen och målet är att vi tillsammans ska kunna se till att vi har ett rent och snyggt centrum som upplevs som tryggt och attraktivt, säger hon.

2016 skedde en nystart för att få igång utvecklingen i centrum och bakom arbetet står Lerums centrumförening, en trepartsorganisation som består av Lerums kommun, fastighetsägarna och näringsidkarna i Lerum.