• VET VAD HON VILL. Nyligen besökte Sara Petterson sitt föräldrahem, utan sina barn och sin man. Då var hon inte bara mamma, utan istället syster och dotter.
  • FAVORITÄMNEN. SaraMaras favoritämnen i målningarna är att plocka fram kvinnorna i det jämställda.
  • SaraMara tycker om att skapa fritt och målar gärna djur och starka kvinnor. Ibland i samspel med varandras, som i utställningen Endangered beauty, med starkt utrotningshotade djur, där tio procent av försäljningen gick till WWF.

SaraMara visar sin konst i Tinghuset

Lerum

Hon har alltid gått i pappa Gerts fotspår. Först som reklamare, men senare även som konstnär.
Sara Petterson, vars artistnamn är SaraMara, ställer under helgen ut på hemmaplan för första gången.

Sara föddes för 46 år sedan av föräldrarna och konstnärsparet Gert och Eva Andersson, vilket i sin tur snabbt ledde in henne i konsten. Familjen flyttade från Höjden när Sara var fem år och bosatte sig i villan på Strandvägen i Lerum.

– Jag hade en fantastiskt lycklig barndom, då vi var ute väldigt mycket på somrarna. Jag cyklade omkring med mina vänner, vi spelade brännboll och badade varje dag hur många gånger som helst i Aspen.

– Jag badade alltid vid klipporna här nere och vid bryggan hade vi en liten båt, som vi kunde åka ut med.

Bondeyrket lockade

I början av skoltiden hade Sara lite tankar på att bli bonde, men som den pappas dotter hon är blev det istället reklambranschen. Först i pappa Gerts företag, innan hon flyttade till Stockholm för att arbeta som AD på olika reklambyråer.

– När jag var i 20-årsåldern ville jag undersöka om det var reklam jag skulle syssla med och jobbade bland annat på Liseberg och som städerska.

– Ganska snart insåg jag dock att jag hörde hemma i formvärlden.

Gått konstskolan

Då hade hon redan hunnit avsluta konstskolan och även träffat sin blivande man och numera även far till hennes två döttrar.

– Jag träffade Jocke på en dansbana i Värmland. Han bodde i Stockholm, så jag sökte sommarjobb på en reklambyrå där och blev kvar i storstaden.

– Mitt hjärta tillhör alltid Göteborg, så vi är här flera veckor på sommaren. Vi har en släktgård i Bohuslän, så där stortrivs vi också. När Jocke friade till mig i Fjällbacka var min högsta önskan att vi skulle gifta oss i Fiskebäckskil, där jag har halva släkten. Idag dras hela familjen dit.

Den första tiden som paret levde ihop bodde de i en lägenhet i centrala Stockholm, trots att Sara säger att hon inte är någon stadsbo. Efter giftemålet 2002 började de dock leta hus och hittade ett parhus i Bromma.

– Området påminner lite om Aspenäs och det går en spårvagn genom bebyggelsen, vilket gör att det känns lite som hemma i Göteborg.

Var mammaledig

Ett halvår efter husköpet var det dags för Sara att vara mammaledig för första gången. Dottern Svea föddes och två år senare kom Göta.

– Svea föddes på Nationaldagen, så hennes namn var lätt och så kommer min man Jocke från Svealand. Jag kommer ju från Götaland, så då fick vår andra dotter heta Göta.

Under tiden som Sara var hemma med Svea bestämde hon sig för att bli egen företagare som illustratör. Det var också då som Sara antog konstnärsnamnet SaraMara.

– Det fanns kompisar som kallade mig det när jag var yngre och jag tycker det är gulligt. Som ett kärleksnamn.

Det gick bra för SaraMara, som fick illustrationsuppdrag från bland andra Hemköp, Plan, Stim, regeringen och Stockholms universitet. Hon har också skapat modebilderna i Martinas modevärld av Martina Bonnier och gjort 43 illustrationer till sin mans bok Bisyssla. Idag tillhör hon agenturen Söderberg Agentur på Östermalm i Stockholm.

Stora målningar

För drygt ett år sedan tog hon ytterligare ett steg mot att bli konstnär. Som illustratör är skisserna ofta småskaliga och pilliga, men när SaraMara målar gör hon det gärna på stora dukar.

– Det är så befriande att jobba med stora tavlor, konstaterar hon.

I samband med att hon på allvar började måla deltog hon i Konstrundan i Bromma och har skaffade eget galleri.

– Tidigare satt jag hemma och målade, men kände att jag behövde en lokal. En gammal mjölkbutik två minuter från vårt hus var ledigt, så det är där jag nu målar. Idag ägnar jag cirka hälften av min tid åt min egna konst.

Alltid varit bildskapande

SaraMara säger att hon alltid varit bildskapande och tecknat så fort hon fått möjlighet, men att det är målandet som är det nya. Det är också det hon kommer att visa upp i Tingshuset under den kommande helgen.

– Jag ser verkligen fram mot detta och Tingshuset är en bra lokal med stora väggar, vilket passar mina stora tavlor väldigt bra.