• DUO. De båda trädgårdsdesignerna Peter Englander och Mona Holmberg har mycket att stå i de närmaste månaderna.
  • NÖJD. Gerben Tjeerdsma i Snödroppslunden vid Wamme bro var nöjd med sitt Växtrum förra året.
  • ASPENS SOL. Även Gunnel Carlsson var nöjd förra året med sitt Växtrum, som vuxit fram vid Säveåns mynning.
  • MURARE Muren i Nyebroparken växer för var dag som går. Under helgen jobbade en skara entusiaster med den.

Trög start för Växtrum – blir rusning på slutet

Lerum

Vädrets makter har ställt till det ordentligt för de två nya trädgårdarna i årets Växtrum.
De 22 deltagarna är redo att börja sitt arbete, men ännu har inga växter planterats.
Däremot börjar muren i Nyebroparken att ta form.

– Vi jobbar på, men brottas mot naturens krafter och den sena våren, konstaterar Mattias Christensen i projektgruppen.

– Tjälen har ställt till det och vi ligger lite efter i planeringen, vilket i sin tur innebär att det blir intensivare för deltagarna på slutet.

Grupperna som ska arbeta med årets upplaga av Växt­rum utsågs för några veckor sedan och det förberedande arbetet har nu påbörjats. Medan Peab haft ordentligt med tid på sig att göra grundarbetet har de båda grupperna strålat samman några gånger för att planera och lägga de konstnärliga tankarna runt Växtrum i Tingshusparken och i Nyebroparken.

– Vi är alla hur taggade som helst och även om vi är några veckor sena blir vi klara i tid, konstaterade trädgårdsmästare Karin Hvit, och en av samordnarna för Växtrum.

I slutet av förra veckan och under många timmar i helgen har en stor del av gruppen arbetat i Nyebroparken med att påbörja byggandet av muren. Det tog sin lilla tid då de bara kunde bygga fem varv åt gången. En av de drivande var Leif Schjött.

– Jag har alltid älskat trädgårdar och får inte nog av min egen, säger han och berättar att han i botten är byggingenjör.

– Det här är väldigt roligt och muren blir lite av nyckeln i det här växtrummet.

Den hemliga trädgården

Det är Peter Englander som ansvarar för växtrummet i Nyebroparken. Han är trädgårdskreatör och har bland annat varit med i tv och håller föreläsningar. Han har skrivit flertalet böcker, bland annat om hur man skapar en medelhavsträdgård. Och det är just en sådan han hoppas kunna bygga upp i Nyebroparken.

– Det här ska bli fantastiskt roligt och jag har byggt upp många trädgårdar, som sedan rivits. Har vi tur blir den här kvar.

Peter kallar sitt Växtrum för Den hemliga trädgården, eller som italienarna säger Giardino segreto. Han lovar att den som går in i trädgården får en upplevelse som av en kort promenad i Toscana där muren och en terrass kommer att finnas.

En liten oas

I Tingshusparken är det Mona Holmberg, som är trädgårdskonsult och har lång erfarenhet av grönska i offentliga rum, som är den ytterst ansvariga. Hennes team kommer att bygga upp en minipark, som en liten oas, där det även kommer att finnas bänkar.

– Jag vill göra en trädgård som många kan se och ta del av, sa hon vid uttagningen av de som ska hjälpa henne.

– Tanken är att den kommer att byggas i olika nivåer, med växter för varje årstid.

De närmaste dagarna, när marken inte längre är vinterhård, sätts spaden i jorden och de båda Växtrummen kan ta sin början på riktigt. Planen är att invigningen ska vara i början av juni.

– Att vi inte ska hinna klart finns inte på vår karta, om inget underligt händer med vädret, förstås, konstaterar Mattias Christensen.

– Klart att vi just nu biter lite på naglarna med tanke på vädret, men de 22 deltagarna är väldigt ambitiösa och även om det blir lite stressigt på slutet grejar vi det.

Den 31 maj blir det middag för samtliga som på något vis deltagit i projektet. Det blir invigningstal och underhållning, men det är helgen därpå som det blir premiärhelg för allmänheten.

– Då kommer de båda designerna vara på plats och de som deltagit i projektet hjälper till att guida i sina trädgårdar, säger Mattias Christensen.