Arkivbild: Mårten Öhman

Två män åtalas efter tumult i Solkatten

Lerum

Den 1 november i fjol utbröt tumult i Solkattens köpcentrum i Lerum efter att butikspersonal konfronterat två misstänkta tjuvar. Nu åtalas två män 23 respektive 21 år gamla, för händelsen.

23-åringen, som är skriven på en adress i Alingsås, ska enligt åklagaren ha stulit en jacka till ett värde av 3 500 kronor inne på Sellmans i Solkatten. När han blev konfronterad av personal från olika butiker i köpcentret, ska han ha tagit upp en batong som han försökte slå en man med. Hans kumpan, en 21-årig man hemmahörande i Lerums kommun, ska då ha tagit upp en kniv och hotat den ingripande butikspersonalen. På så vis kunde de två springa från platsen, men de greps kort därpå av polisen på Lerums station.

För händelserna i Lerum åtalas 23-åringen nu för stöld, försök till misshandel alternativt olaga hot, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. 21-åringen står åtalad för skyddande av brottsling, brott mot knivlagen, ringa dopningsbrott och ringa narkotikabrott.

Stämningsansökan som har lämnats in till Alingsås tingsrätten omfattar utöver tumultet i Lerum även en rad andra brott.

Rån och utpressning

De två männen åtalas bland annat för rån och övergrepp i rättssak efter en händelse som ska ha inträffat i Älvängen i november.

23-åringen åtalas även för fyra fall av försök till utpressning. Han ska genom hot ha försökt förmå fyra olika personer att ge honom pengar. Vidare åtalas 23-åringen för fyra fall av bedrägeri, varav ett klassas som ringa, samt ytterligare ett fall av brott mot knivlagen och ett fall av ringa narkotikabrott.

Gällande händelserna i Solkatten förnekar 23-åringen försök till misshandeln men erkänner i övrigt.

21-åringen förnekar skyddande av brottsling men erkänner i övrigt.

I fråga om utpressningsförsöken nekar 23-åringen till brott. Bedrägerierna har han erkänt.

Rättegången mot de två männen inleds idag onsdag och beräknas pågå under tre dagar.