Ett hästjobb. I oktober började Olle Adolfsson att rita kartorna till årets Naturpass. Sedan dess har han lagt cirka 15 timmar i veckan på arbetet som nu är färdigt.

Utforska Floda med Naturpasset

Floda

Lätthittade kontroller som vem som helst kan ta sig till, men också svårare kontroller i tuffare terräng. Årets Naturpass innehåller kartor över Floda.

Traditionen att göra orienteringskartor för allmänheten går lång tid tillbaka och det här är tredje året som orienteringsklubben Lerums SOK samarbetar med kommunerna och gratis delar ut kartorna till alla kommuninvånare. Efter Gråbo och Lerum har turen i år kommit till Floda.

43 kontroller

– Jag tror att det här är väldigt bra ur ett folkhälsoperspektiv och syftet är att promenaden ska få ett mål och tanken är att man ska kunna ta några kontroller i taget, säger Olle Adolfsson, veteranen som tävlar framgångsrikt i både orientering och skidorientering.

Det är han som har stått för merparten av det tidskrävande arbetet med att göra kartorna men har även haft hjälp av Ragnar Fallström. Sammanlagt finns 43 kontroller med tre olika svårighetsgrader. De enklaste kontrollerna finns väl synliga i centrala Floda medan andra är placerade i mer svårtillgänglig terräng.

Terrängen förändras

Så sent som för ett par veckor sedan gjorde Olle Adolfsson de sista uppdateringarna, men pågående och planerade markarbeten och byggnationer gör att det är omöjligt att få kartan att stämma till hundra procent hela året.

De två kartorna kompletteras av ett cykelnaturpass som går att ladda ner på LSOK:s hemsida och i maj anordnar klubben en intensivkurs för vuxna där deltagarna får lära sig grunderna i orientering.

Flera kartor

I samband med kommunens 50-årsjubileum 2019 hoppas Olle Adolfsson att man kan göra flera kartor.

– Jag har föreslagit Sjövik som inte varit med, centralt i Stenkullen, ett område i södra Lerum och kanske om vi kan hitta något i Gråbo. Kommunen vill involvera föreningarna i jubiléet och detta kan vara vårt bidrag, säger han.