• Arkivfoto: Henrik Kjellberg
  • Arkivfoto: Henrik Kjellberg

Växtrum kan vinna pris

LERUM
Lerum kommuns projekt Växtrum är en av tre kandidater till titeln Årets samhällsbyggare. Priset delas ut av tidningen Dagens Samhälle vid Stora Samhällsgalan den 16 maj. 
Av ett tjugotal nominerade har en jury valt ut tre finalister som ”arbetat nyskapande och framtidsorienterat kring social och miljömässig hållbarhet eller bostäder, energi och infrastruktur”. Växtrums plats i finalen motiveras av juryn enligt följande:
”Lerums kommun, för Växtrum, där trädgårdsexperter och invånare tillsammans skapar nya mötesplatser – Outnyttjade gräsmattor förvandlas till inspirerande trädgårdar. Med invånarnas hjälp och ekonomiskt stöd från lokala företag förverkligar Lerum sin vision att år 2025 vara Sveriges ledande miljökommun.”
– Det är underbart att det vi gör i Lerum ger eko. Mixen av det gröna och det sociala hållbarhetsperspektivet är i fokus och inspirerar och sprider kunskap, både internt och externt. Vi skapar samhällsutveckling tillsammans med engagerade invånare, företag och Sveriges trädgårdselit. På det sättet är Växtrum ett unikt evenemang, säger Växtrums projektledare Mattias Christenson i ett pressmeddelande.
De andra två finalisterna är:
Tekniska Muséet, för Maker Tour, som får skolelever i utsatta områden att bli programmeringsproffs – Elever och lärare på skolor i utanförskapsområden lär sig programmering av pedagoger från Tekniska museet. Det ska väcka nyfikenhet på naturvetenskap och teknik och sporra elever att gå tekniska utbildningar.
Skara Energi AB/Vallebygdens energi, för sitt samarbete som ger vatten och avlopp på landsbygden – Fastighetsägare på landsbygden kan frivilligt och till fast pris ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet, vilket är bra för miljön. Inga tunga ideella insatser krävs.
Vem som vinner priset avslöjas på Stora Samhällsgalan som går av stapeln den 16 maj på Cirkus i Stockholm.
I juryn som utser vinnarna sitter Åsa Romson, tidigare klimat- och miljöminister, vice statsminister och språkrör (MP), Håkan Sörman, tidigare VD för SKL, Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, Roland Åkesson, tidigare kommunstyrelseordförande (C) i Mönsterås i 30 år, samt Dagens Samhälles vd och chefredaktör Olov Carlsson.