• Foto: Daniel Elfvelin
    John Hagbys modeller reagerade på väldigt olika sätt när de fick konfronteras med sin egen historia i projektet Brev till mitt yngre jag.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    John Hagby
  • Foto: Daniel Elfvelin

Äkta känslor i Hagbys porträtt

Floda

John Hagby är både en meriterad och prisbelönt fotograf, men i projektet Brev till mitt yngre jag gav han sig ut på okänd mark.
Resultatet blev 24 personliga porträtt som nu ställs ut i Floda.

Fotografen från Lerum ser avslappnad ut där han står och minglar med gästerna på sin vernissage i utställningslokalen på Floda torg. Det är lördag förmiddag och lokalen fylls med allt fler besökare.

– Jag var mest nervös när det var smygpremiär med modellerna och deras familjer igår. Jag känner ett ansvar för de som varit med, men jag har fått otroligt bra respons så jag har sovit gott i natt, säger John Hagby.

Han tillhör landslaget i fotografi och har flera vinster och pallplatser från porträtt-SM, men det här projektet liknar ingenting han gjort tidigare. Det har handlat om skapa någonting annat än estetiskt tilltalande bilder.

– Den här gången har jag velat ge någonting mer, jag vill att de som går härifrån ska känna sig berikade, säger han.

Snabbspolade sina liv

John har alltid varit intresserad av människor och samtal med de personer han fotograferar ser han som en del av arbetet som porträttfotograf.

Men nu tog han samtalen till en ny nivå. Under allt ifrån 20 minuter till tre timmar intervjuade han modellerna, vilka fick snabbspola sina liv, som John själv uttrycker det. Därefter bad han dem att återvända till en enskilt viktig händelse eller betydelsefull tidpunkt och skriva brev till sina mer oerfarna jag.

– De som är med har gjort en känslomässig investering och det känns inte som om någon har bromsat och gjort sig till utan att de skriver från hjärtat och det tror jag lyser igenom.

Breven fick de sedan läsa upp högt samtidigt som John fotograferade dem. När han därefter valde bland materialet var det oväsentligt vilka bilder som var de mest fördelaktiga för personerna, valen handlade helt och hållet om att hitta essensen, spegla känslan vid fototillfället.

Mycket att ta in

– Det är skratt, tårar, en del har nästan känslokalla uttryck. Vi reagerar väldigt olika när vi konfronteras med vår egen historia, säger John Hagby.

Många av besökarna står länge framför varje verk och betraktar några i taget med pauser emellan.

– Det blir så mycket att ta in, säger en tjej som står i en liten klunga av besökare.

En annan av gästerna, Katrin Elfstrand Trigueros, rekommenderar ”gammal som ung” att komma till lokalen i Floda centrum.

– Sedan måste den här utställningen fortsätta någon annanstans för den har ett budskap, den går direkt in i hjärtat, säger hon.

Utställningen visas under ytterligare tre lördagar och John Hagby är själv på plats även den 12 maj.