• Foto: Daniel Elfvelin
    Bildtexter: Inför Vasaloppet skickade Emil en ansökan och blev en del av Ski Team Novo Nordisk. Teamet startades av ett läkemedelsföretag i syftet att visa att det tros diabetes går att genomföra extrema fysiska prestationer.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Med hjälp av en klocka har Emil Rydh ständigt koll på sitt blodsockervärde. En mätare sänder signalerna till ett datorprogram som i sin tur skickar informationen vidare till klockan. Här visar displayen ett värde på 5,8, med god marginal inom normalvärdet mellan 4 och 8.

Emil i toppform trots sin diabetes

Lerum

Emil Rydh skulle börja sista terminen på brandmansutbildningen när han fick diagnosen typ 1-diabetes förra sommaren. Reglerna sätter stopp för hans yrkesdröm, men den 35-åriga Lerumsbon är kritisk. Nyligen bevisade han att han klarar av tuffa fysiska prövningar när han åkte tre lopp under Vasaloppsveckan.

Beskedet var väntat när Emil gick till läkaren. Under en period hade han känt sig trött, var ofta törstig och kissnödig, och hade på kort tid rasat i vikt, symptom som pekade på diabetes. 

– Det var måndagen efter midsommar, den 26 juni, som jag gjorde testerna och hade ett väldigt högt blodsockervärde. Värdet ska ligga på mellan 4 och 8 och jag hade 29, berättar han.

Emil har alltid tränat mycket och när han fick beskedet hade han bland annat genomfört tolv Vasalopp och fyra Iron Man (triathlon). Både läkare och sköterskor uppmuntrade honom att fortsätta idrotta och i månadsskiftet februari/mars åkte han tre klasser under Vasaloppsveckan. Han startade med Öppet spår, där han fått en plats genom ett läkemedelsföretag som startat ett skidteam för åkare med diabetes. Därefter fortsatte han med både Nattvasan och det ”riktiga” Vasaloppet. Bara ett dygn skilde mellan de två sista loppen, trots det avslutade han med sitt bästa lopp någonsin och kom bland de 2 000 bästa. 

– Jag tycker att jag har bevisat för mig själv att jag kan fortsätta leva som jag vill och hoppas även kunna inspirera andra, säger Emil.

Yrkesdrömmen gick dock i kras. När han fick diagnosen väntade sista terminen på brandmansutbildningen. Han fick slutföra sina studier, men Arbetsmiljöverkets regler tillåter honom inte att jobba som brandman. Därmed var han också tvungen att sluta jobba som deltidsbrandman i Lerum, där han arbetat sedan 2007. Dessutom fick han inte behålla sina C- och D-körkort för tyngre fordon.

– Det är tungt och jag tycker att det känns obefogat, jag tycker att det är förlegade regler som inte hängt med i utvecklingen, säger Emil.

Under sin sista termin skrev han själv en uppsats i ämnet. Det är en paragraf från Arbetsmiljöverket som hindrar honom från att jobba som brandman. Paragrafen är från 2007 och den styrs i sin tur av en rapport som Räddningsverket gjorde 1995. 

– Det finns en rädsla för att jag hamna i hypoglykemi, inslulinkoma, att blodsockret sjunker så lågt att jag blir medvetslös, förklarar Emil.

Men på de dryga 20 åren som gått sedan rapporten från Räddningsverket kom har det hänt mycket, anser han.

Omställningen i vardagen har varit stor och i sin hårda träning har han ständigt justerat för att hitta rätt balans mellan blodsocker och insulin. Under Vasaloppet var han exempelvis extra noga med intaget av sportdryck och energigel. Emil har stor hjälp av en mätare som var femte minut uppdaterar hans blodsockernivå. Via ett program sänder mätaren signaler till en klocka som han alltid har på armen.

– När jag gjorde mitt arbete pratade jag med en läkare som menade att det inte går att förlita sig på tekniska lösningar, men jag håller inte med. Volvo gör förarlösa bilar och hela samhället går mer mot tekniska lösningar.

Under Vasaloppsveckan lyckades han genom alla tre lopp ligga på rätt sida gränserna för ett normalt blodsockervärde och han är övertygad om att han skulle kunna jobba som brandman. Snarare tror han att yrket skulle bli ytterligare en morot att leva sunt och hålla sjukdomen i schack.

– Jag tror på individuella anpassningar i samarbete med diabetesläkare. Jag har hjälp av ett team som har stenkoll på mig och som vet vad som är rimligt.

Efter att ha avslutat brandmansutbildningen har Emil nu gått tillbaka till sitt tidigare jobb som verkstadsmontör och nyligen även fått en deltidstjänst som styrkeledare på Räddningstjänsten.

– Det känns skönt att få vara kvar, sen hade jag velat jobba med det på heltid.