• Arkivfoto: Daniel Elfvelin
    Byter land. I början på augusti flyttar Joakim Fors till Schweiz.
  • Arkivfoto: Daniel Elfvelin
    Nytt kontrakt. Pontus Persson blir kvar i FBC Lerum kommande säsong.

Fors blir proffs i Schweiz

Innebandy

FBC Lerum får klara sig i Allsvenskan utan förra årets skrällvärvning. Joakim Fors är klar för schweiziska Ticino där han blir heltidsproffs.
– Framför allt hoppas jag på ett roligt äventyr, säger han.

Den schweiziska klubben var på jakt efter Joakim Fors redan när han lämnade Superligalaget Pixbo förra sommaren, men då tackade han nej på grund av en planerad resa till Asien.

Det öppnade dörrarna för Lerum som istället fick den eftertraktade forwardens signatur. FBC kallade själva nyförvärvet för ”en riktig earthquaker” men i efterskalvet lämnar han alltså klubben efter bara en säsong.

– Jag hade en klausul inskrivet i kontraktet att jag skulle få lämna för en utländsk klubb och jag har haft kontakt med Ticino hela tiden, säger Joakim Fors.

Slitsam period

Livet som heltidsproffs blir en helt ny upplevelse.

– I Pixbo hade vi fem, sex träningar i veckan samtidigt som jag heltidsjobbade. Vi kunde spela match i Uppsala på söndag kväll och sen kom man hem klockan fem på morgonen och så skulle jag upp och jobba klockan sju. Det fanns aldrig någon chans att återhämta sig och jag har aldrig varit sjuk så mycket som när jag spelade där.

Vad förväntar du dig av proffslivet?

–Framför allt ett roligt äventyr. Sen är det svårt att veta om jag kommer att bli rastlös på dagarna eller om det kommer att bli skönt.

Får improvisera

Kvalitetsmässigt anses Schweiz ha världens tredje bästa liga efter Sverige och Finland och vad Joakim Fors hört håller ligan ungefär division 1-klass. Lagen förlitar sig mycket på sina utländska spelare och spelet är inte lika taktiskt som hemma i Sverige. Lite mer fria tyglar, med andra ord.

– Jag tror att det kommer att passa mig bra, jag gillar när det inte är så uppstyrt utan att man får improvisera och göra det man är bra på.

Persson stannar

Samtidigt som FBC blir av med Joakim Fors har man skrivit nytt kontrakt med en annan av lagets stöttepelare. Lagets poängkung Pontus Persson fortsätter i klubben.

– Givetvis känns det bra att skriva på ett nytt kontrakt med FBC Lerum. När vi gick upp i Allsvenskan så kändes det väldigt glasklart att skriva på. Kommande säsong kommer att bli väldigt spännande. Det kommer att vara många tuffa matcher men det känns som att vi har en bra grund att stå på och goda möjligheter att göra bra resultat, säger han på FBC:s hemsida.