Goda idéer när det självklara blev verklighet

Stenkullen

Bio, båtutflykt, gympa, maskerad, minigolf och en egen version av halv åtta hos mig. Det var bara några av de många och bra idéerna på LSS-boendenas planeringsdag, där de boende fick vara med för första gången.

I förra veckan hade de särskilda boendena Fredriksäng och Fredriksberg i Stenkullen en gemensam planeringsdag på Aspenäs herrgård.

Tidigare planeringsmöten har bara personalen varit med på. Den här gången var även de boende med, och hade huvudrollen.

Varför har de inte varit med tidigare?

– Vi har helt enkelt inte tänkt på det tidigare även om det nu känns självklart. Vi har två punkter, för det kan vara svårt för dem att orka med mer, och de är dels vad ska vi göra i sommar och dels vad kan boendena göra tillsammans. Vi har också flera pauser och avslutar med en poängpromenad, svarar Annicka Brattberg, verksamhetschef på Nytida, som driver LSS-boendena för personer med utvecklingsstörning.

Antecknade

Det var mycket energi och glädje på planeringsmötet. De allra flesta hade många idéer även om någon behövde ta in allt som hände och fundera i lugn och ro efter mötet.

Anders Grönberg valdes till sekreterare. Han är glad över uppdraget och väldigt uppmuntrande över alla förslag som kom in.

– Jasså, du tycker att vi ska titta på Mamma Mia 2. Ett väldigt bra förslag, det skriver jag ner, säger han till en av tjejerna.

Föreståndaren Annicka sätter på trailern för filmen så att den spelas upp på en stor skärm. Alla tittar fängslat. Och instämmer i att det var ett bra förslag.

Idérikt

Att åka till Marklunds (föräldrar till Anne som bor på boendet), Liseberg, minigolf, bada och att köpa en ny grill är andra saker som tas upp.

– Skriv att vi ska köpa en ny grill, för står det i tidningen är det större chans att vi får en, säger en av deltagarna med ett skratt.

Förslagen ramlar in. Andra saker de vill göra är båtutflykt, bilbingo och Skara sommarland. Och att ha ett växthus.

– Bra. Då kan vi odla potatis och tomater och då behöver vi kanske inte veckohandla, säger Anders.

– Ja, och vi kan odla rabarber också, så att vi kan göra goda pajer, tillägger Anne Marklund, och de övriga tycker att detta är ett väldigt bra förslag.

Dansant

De båda boendena kommer överens om att fira midsommar tillsammans. Innan firandet hemma går några till det stora firandet i Stenkullen medan de andra gör iordning maten.

– Jag brukar dansa, säger Anne.

– Och jag brukar titta på, tillägger Anders.

De vill också ordna halv åtta hos mig, boendena ska då alternera att bestämma och laga menyn för kvällen.

– Och så kanske vi kan ha ett party, säger Sandra.

Vilken musik ska vi spela då? undra personalen.

– Abba, svarar hon med ett stort leende.

De andra tycker att det är ett bra och självklart val men att man även kan spela Rolandz och lite dansband.

Sekreteraren summerar:

– Jag tycker att det var ett väldigt bra möte. De hade bra idéer. Jag hade också idéer, som att ha gympa. Vi brukar ha gymnastik med Friskis och svettis men när det är sommaruppehåll har vi ingen gympa så då ska jag hålla i passen hemma.

Saknad

Sedan börjar de diskutera Sussie, som har jobbat på boendet men nu har flyttat till Spanien.

– Jag saknar henne, säger Anders.

Sussie fyller år snart så de bestämmer att de ska skicka ett grattiskort till henne. Efter lite funderande kommer de fram till att det ska vara ett fotografi där alla är med.

Både personal och boende var nöjda efteråt.

Hur många av idéerna kommer ni genomföra?

– Det var inga konstigheter. Jag tycker att allt var bra och genomförbart så jag tror att vi kan genomföra alla förslag eller i alla fall så gott som alla, svarar Annicka Brattberg.