• FRAMFÖR SITT TRÄD. När Hanna Zachrisson föddes fick hon ett körsbärsträd av sin farbror. Det trädet betyder något speciellt för Hanna.
  • KVINNOANSIKTEN. De här två tavlorna visade Hanna upp på vernissagen som Kulturskolans konstgrupp hade förra helgen.
  • MÅLAR INTE BARA TAVLOR. Hanna har ett stort intresse för att måla sina naglar och färgen skiftar från gång till gång. Runt 200 flaskor har hon.
  • MÅNGA TECKNINGAR ÄR DET. Byrålådorna är fulla av Hannas konst. Det är på den gråa mattan som hon helst sitter och skapar.

Hanna har konsten i generna

Floda

Hanna känner avkoppling när hennes skapande får utlopp i tavlor och teckningar.
Hon har målat och ritat så länge hon minns och har svårt att se vardagen utan detta intresse.
Nyligen fick hon 6 000 kronor i stipendium i samband med att Kulturskolans konstelever hade vernissage.

– Det är en jättestor ära att få det här stipendiet och jag blev naturligtvis väldigt glad och verkligen förvånad.

– Min tanke är att använda pengarna till att göra en egen utställning, även om det ligger lite i framtiden. Det vore kul att kunna visa upp vad jag gjort.

Juryns motivering till att Hanna fick stipendiet är att hon är en ambitiös och begåvad elev, som både är en förebild för yngre, men också för äldre, i det konstnärliga skapandet. Juryn sa vidare att Hanna är en fin och ödmjuk person.

– Jättegulliga ord och jag blev väldigt berörd.

Hanna var elva år när hon första gången fick kontakt med Kulturskolans konstkurser och har sedan dess varit med i tolv terminer. Hon säger att hennes teknik har ändrats under åren och att hon nu målar och ritar mycket friare än i början.

– Vi träffas på måndagarna och får då en uppgift av gulliga Anki Knut och sedan får vi skapa fritt.

– Från början gick jag in för att härma och göra så likt som möjligt, men idag vågar jag göra det på mitt egna sätt.

Blocket nära till hands

Hanna berättar att hon tycker om att göra snabba tavlor, som väldigt sällan tar flera dagar att skapa. Hon har ständigt blocket till hands, men vet nästan aldrig vad slutresultatet ska bli.

– Under en lång period var jag inriktad på ögon, man kan få in mycket känsla i ett öga, men idag har det blivit ansikten.

– För mig är skapandet lite av terapi och jag tycker det är väldigt mysigt. Jag föredrar skapandet och inte den färdiga produkten.

Hanna minns att när hon bara var några år fick hon ett pyttelitet staffli, där hon satt och kladdade. Kanske inte en konstig gåva då hennes farfar är konstnär, hennes farmor arbetar med grafik och även hennes pappa är duktig.

Hanna jobbar mest med A5-fomatet och främst akryl och akvarell, men hon gör även tuschteckningar. Hon berättar att hon tidigare skissade upp det hon sedan skulle måla, men idag målar hon direkt på pappret eller duken.

– Jag börjar med att hälla på färgen och sedan tycker jag om att skapa med mina fingrar. Jag använder även naglarna om jag vill rista i målningen.

Vid den senaste vernissagen som Hanna var med på fick hon frågan om hon sålde sin konst, men blev så ställd att hon varken svarade ja eller nej. Hon avslöjar att det känns obekvämt att först göra något roligt som att skapa och sedan få betalt för det.

– Fast jag har sålt en akvarell till en kvinna på mammas jobb. Hon ville köpa den för 500 kronor, men det blev budgivning, så jag fick 2 000 kronor.

– Jag blev jättechockad.

Hanna säger att hon så här långt inte tagit emot beställningar, då det skulle hämma henne att bli tvingad och inspirationen försvinna. Men i samma veva berättar hon att hon gjort en tatuering till sin musiklärare. En G-klav.

Hanna och hennes familj tycker om att resa och har gjort det en del. Närmast väntar en resa till Lofoten, till London och till Costa Rica.

– Jag älskar att resa och tycker det är så mysigt. Jag får uppleva annorlunda saker och träffa nya människor.

Hanna föddes i Sundsvall, men var bara två veckor när de flyttade till huset i Bredehall. Här, i lugnet, trivs hon väldigt bra då hon har mycket skog inpå knuten.

– Jag tycker om att promenera och gör det flera gånger om dagen.

Det är inte bara tavlor Hanna målar.

– Under en period var jag besatt av att måla mina naglar och kunde byta färg varje dag och gjorde olika motiv på naglarna. Det var också en form av konst.

Till hösten är det dags för Hanna att börja gymnasiet och hon har valt IT-teknik, som hon är väldigt intresserad av. Hon vill ha en bra grund att stå på

– Konsten kommer alltid att finnas som en hobby, sedan får vi se vart det tar vägen.