• Johan Hwatz.
  • Åsa Fång

Hwatz och Fång i samarbete

Lerum

Lerumsbördiga Åsa Fång och Johan Hwatz möts nu för ett samarbete i ett musikalprojekt. Föreställningen som Hwatz skrivit med en kollega handlar om Raoul Wallenberg.

Båda två har arbetat på Malmöoperan, de har gjort ett par reklamjobb tillsammans och senast de två artisterna möttes var i Lerum.

– På releasepartyt för cabaréboken sjöng hon en sång och jag en, säger Johan Hwatz.

Men nu arbetar de för första gången tillsammans i Johan Hwatz och kollegan Pierre Oxenryds föreställning om den svenske nationalhjälten Raoul Wallenberg, som räddade livet på mängder av judar innan han greps av sovjetiska myndigheter och försvann 1945.

– Åsa är fantastisk. Hon spelar en stark mamma i en splittrad familj som försöker överleva i Budapest, säger Johan Hwatz.

Radioteater

Projektet har tidigare fungerat som workshop-material på scenskolan i Göteborg och på Spira konserthus i Jönköping. Nu återvänder de till Spira konserthus där de den 3 juni ska ha en så kallad reading.

– Det är en sorts radioteater där 18 sångare och en pianist sitter med notställ, förklarar Johan Hwatz.

Målet är givetvis att få föreställningen att flyga helt och hållet.

– Musikaler är så himla dyrt, men vi hoppas att något av husen vi kan tänka oss vågar satsa på idén. Efter förra gången tackade vi nej till erbjudanden som vi inte tycker passar formatet och det var det mest iskalla vi gjort.