Arkivbild: Henrik Kjellberg

Klimatklok utställning på Nääs

Nääs

På fredag öppnar en klimatklok utställning på Slöjd och Byggnadsvård på Nääs. Årets sommarutställning visar hur husägare kan göra finurliga besparingar.

Utställningen är en guide för husägare om de mest klimatsmarta lösningarna för huset. Några frågeställningar är om husägaren ska byta fönster, satsa på solpaneler eller kanske isolera vinden? Lösningar som skonar miljön, den egna plånboken och husets karaktär.

Det förändrade klimaten kommer kanske att påverka bostadshuset på flera olika sätt. Det kan komma fler skyfall, större problem med algpåväxt på fasaden och mögel i ouppvärmda byggnader som en följd av en varmare och fuktigare luft.

Tätare intervaller

För husägarens del innebär klimatförändringen framför allt att underhåll och renovering kommer att behöva göras med tätare intervaller. Olika insatser kommer att behöva göras för att spara energi, men också för att bromsa temperaturökningen.

– Det finns många olika alternativ för den som vill spara energi och renovera, säger Carina Carlsson, antikvarie på Slöjd och Byggnadsvård.

– Det kan uppfattas som en djungel, men med den här utställningen vill vi guida husägaren till de mest klimatkloka lösningarna.

En röd tråd i utställningen är principen att förbättra istället för att ersätta. Slit- och-släng-beteendet har idag spridit sig från prylar och kläder till köksintedningar och fönster. I en hållbar framtid måste den totala konsumtionen ner, även när det gäller renovering och uppvärmning av bostäder.

Vernissagen är på fredag klockan 15.00. Utställningen finns på plats till den 31 oktober.