Arkivfoto: Daniel Elfvelin
LKK:s julshow är en av årets stora arrangemang i Vättlehallen.

Klubbarna ger inte upp kampen om två ishallar

Stenkullen

Frågan är inte ny, men behovet blir bara större. Det tycker Lerums BK och Lerums Konståkningsklubb som återigen uppvaktar kommunen med kravet att bygga en ny ishall.

Vid flera tillfällen har isklubbarna i Stenkullen vänt sig till politikerna för att övertyga dem att bygga en ny ishall. 2015 presenterade de skisser på Vättlehallen 2.0 (Iskuben), en ishall som de vill bygga i anslutning till den befintliga hallen.

I brevet som de nu skickat till politiker och tjänstemän trycker de på att situationen förändrats då antalet invånare i kommunen ökat sedan Vättlehallen byggdes 1983, att konståkning är den näst snabbast växande sporten i Sverige och att ishockey länge varit en av landets största sporter.

Ny simhall

Klubbarna påpekar även att kommunen bör överväga att placera en eventuellt ny simhall vid ishallarna för att göra ytterligare energibesparingar. Som LT berättade i höstas är det sannolikt att ett nytt bad så småningom kommer att ersätta Vattenpalatset, då renoveringskostnaderna skjutit i höjden.

Helena Rosén Andersson, ordförande i LKK, påpekar att det skulle bli marginella skillnader drifts- och maskinkostnader. En modernare kylmaskin kan förse två hallar med is utan att energiförbrukningen skulle öka jämfört med dagens nivå.

– Vi har begärt det här i flera år men det händer ju ingenting och vi behöver ha in det nu så att det kan komma med i budgethanteringen som ligger i pipeline, säger Helena Rosén Andersson.

Är det taktik att uppvakta politikerna just inför valet?

– Det finns ingen anledning att inte driva frågan i valtid. Frågan var uppe redan inför förra valet och då tror jag att alla partier svarade att de skulle titta på förslaget om en ny ishall.

LKK och LBK har drivit frågan i många år utan gehör, men Helena Rosén Andersson tycker inte att läget känns hopplöst.

– Nej, eftersom klubbarna växer och vi vet att kommunens uppfattning är att vi har bra verksamheter som drivs professionellt. Där har vi en samsyn, men vi måste ha stöd för at kunna växa.

Fler krav

Brevet skickas både till politikerna och kommunen tjänstemän och de begär även en upprustning av den befintliga ishallen, att den ska vara öppen en större del av året, och att konståkningsklubben får ishockeyklubbens bidrag som hjälper dem att bekosta hyra av tider utanför kommunen när Vättlehallen är stängd. Hyran i andra ishallar är mer än fem gånger så dyr som i Stenkullen. I dagsläget får LKK ett bidrag på drygt 11 000 kronor, samtidigt som man har en hyreskostnad på 170 000 kronor.

– LBK använder inte sitt bidrag och förra året fick vi godkänt från dem att få deras pengar, men ändå får vi inte det. Vi tycker att det är lite löjligt.

Listan på upprustning innehåller 13 punkter och handlar om att skapa en modernare, fräschare och mer praktisk anläggning.

– Det ser nedgånget ut och är inte underhållet, säger Helena Rosén Andersson.