• Arkivfoto: Daniel Elfvelin
    Martina Carlsson
  • Arkivfoto: Daniel Elfvelin
    Oscar Engström.
  • Arkivfoto: Daniel Elfvelin
    Hugo Westberg.

Lesstrio till UVM i Texas

Segling

Två gemensamma träningar är inte mycket tid för att hinna svetsa sig samman i en ny båttyp. Men Less Martina Carlsson och partnern Amanda Ljunggren från Marstrand skrällde rejält och tog den svenska tjejplatsen till UVM i 29er. Lessduon Oscar Engström och Hugo Westberg tog platsen för killar.

Ett snöpligt kval gjorde att Engström/Westberg missade UVM i 29er 2017. De håller på att byta klass till 49er, men ville revanschera sig innan de lämnar 29er helt och hållet och lyckades ta sig till mästerskapet i Texas. Detta genom att vinna helgens sista kvaltävling som avgjordes under GKSS Olympic Class Regatta i Göteborg.

De svenska UVM-representanterna från Lerums Segelsällskap har dominerat 29er i Sverige de senaste åren och nått flera internationella framgångar, men Martina Carlsson och Amanda Ljunggren är en oprövad duo.

Strul på vägen

Martina lämnade optimisten efter en stark fjolsäsong och har under våren pendlat till Landskrona på helgerna för att segla 29er.

– Efter lite strul med ny båt och besättningsbyte så hann Martina och Amanda träna tillsammans två gånger innan det var dags för kvaltävlingar. Deras mål var att ha kul och få någon placering bland de tio främsta och detta mål uppfylldes med råge, berättar Klas Carlsson, pappa till Martina.

En europacuptävling i Danmark utgjorde den första kvalomgången. Det blev en andraplats och därmed skaffade de sig ett litet försprång till de andra tjejbesättningarna. I helgens andra och avgörande kvalomgång visade de att pallplatsen i Danmark inte var någon engångsföreteelse. Martina och Amanda seglade till sig en tredjeplats, ett resultat som gav dem biljetten till UVM.

Cedergårdh coach

Detta är att beteckna som en ännu större skräll än 2017, då den smått chockade Lerumseglaren Alice Moss och hennes partner Julia Henriksson snuvade betydligt mer meriterade 29er-seglare på den svenska UVM-platsen.

Även på ledarsidan finns Lerums representerat genom Emil Cedergårdh, som är en av två coacher. UVM avgörs mellan den 14-21 juli i Corpus Christi, Texas. Sverige skickar även en kille och en tjej i laser radial.