• Foto: Daniel Elfvelin
    Trappar ner. Efter fyra intensiva år som kommunalråd tar Rutger Fridholm ett steg tillbaka efter valet, men han hoppas på en plats i kommunfullmäktige.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Katarina Kuzmanovic delar redan idag ordförandeposten med Rutger Fridholm och blir nu förstanamn i Miljöpartiet.

MP:s kommunalråd varvar ner

Lerum

Efter det förra valet var Rutger Fridolm (MP) en av initiativtagarna bakom det nya röd-blå-gröna styret där han själv blev ett av fyra kommunalråd. Oavsett utgången av höstens val lämnar han sin post, tar några steg tillbaka och drar ner på sitt politiska arbete.

2007 blev Rutger Fridholm kommunpolitiker och inledde med att sitta med i visionsnämnden för skolfrågor. Efter det senaste valet tog han ett rejält kliv framåt på den politiska scenen då Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern och hans eget Miljöpartiet bildade en koalition och han blev ett av fyra kommunalråd.

– Men nu backar jag lite grann, med ålderns rätt drar jag mig tillbaka och ger plats för yngre, säger Rutger Fridholm, som fyllde 77 år i början på april.

På listan till höstens val intar Rutger Fridholm fjärdeplatsen i MP. Han räknar med en plats i kommunfullmäktige och kanske någon mindre post, men det blir en stor skillnad jämfört med det nuvarande uppdraget.

– Det har varit spännande och intressant att sitta med i kommunstyrelsen och vara kommunalråd, men även om det bara är en halvtidstjänst så är det i praktiken ett heltidsarbete och det finns inga tomma veckor. Nu får jag mer tid över för annat.

Oväntad kvartett

Att Rutger Fridholm skulle bli kommunalråd var en rejäl högoddsare. Inför 2014 års val var det nog inte många som förutsåg den nya politiska kartan, med den nya koalitionen styrd av ett kommunalråd från varje parti.

– När jag såg på valnatten att ingen skulle få majoritet kontaktade jag Dennis Jeryd och föreslog att vi skulle bjuda in Folkpartiet (sedermera Liberalerna) och Centern på en fika. Första mötet var trevande men det ledde till att vi sågs en gång till och då bestämde vi oss, säger Rutger Fridholm.

Vid vissa tillfällen, som till exempel när politikerna skulle besluta om antalet skolor i Floda, har vägen fram till en gemensam linje varit slingrig.

– Ibland har vi haft lite olika ingångar, men det har inte varit några stora kontroverser. Jag tycker att samarbetet har fungerat bra.

Trots att ni står ganska långt ifrån varandra i många politiska frågor?

– Jag tycker att det är en stor skillnad från riksnivå, på lokal nivå handlar det mer om att fixa service åt folk, bygga förskolor och skolor, det är mer praktiskt. Sen får man ju också säga att vi alla är mittenpartier, anser Rutger Fridholm.

Det mesta av krånglet, som han uttrycker det, har inte handlat om olika åsikter utan om långdragna utredningar och oförutsedda händelser som gjort att projekt som en ny återvinningscentral i Stenkullen och ett kulturhus i Lerum drar ut på tiden.

– Kulturhuset blev lite av en flopp. Vi hade ju tänkt bygga på en byggnad vid biblioteket och teatern men så plötsligt fick vi reda på att vi blir tvungna och riva allting, säger han.

Varsin budget

Kvartetten går inte till val tillsammans utan lägger fram varsin budget, men Rutger Fridholm ser gärna ett fortsatt samarbete även kommande mandatperiod.

– Jag tror att det är bra för kommunen med en koalition där man representerar många i kommunen. Och det är svårt att styra med en minoritet, det har vi till exempel sett i Alingsås där minoriteten sprack. Det behövs en majoritet som fungerar för att det ska bli lite ordning och reda.

Nytt förstanamn på MP:s lista till valet är Katarina Kuzmanovic.

Hur känns det att vara ny etta?

– Det känns jättebra. Som alla andra också svarar på den här frågan så är jag hedrad av att få förtroendet, säger hon.

Katarina Kuzmanovic delar redan idag ordförandeposten tillsammans med Rutger Fridholm.

– Men han har synts mer utåt när han jobbat som kommunalråd medan jag arbetat mer på insidan. Det har gått bra och han har varit som en mentor för mig.

Är du redo för en mer utåtriktad roll?

– Jag tror att vi kommer att göra som Henrik Ripa och Alexander Abenius (Moderaterna) och köra en mjuk övergång första året. Men även om jag inte suttit i kommunstyrelsen så är jag bekant med de flesta beslut som fattas och jag känner alla politiker även om jag varit dold för offentligheten.