• Foto: privat
    Vinnaren Jenny Törnqvist (på hästen) vann före Emma Emanuelsson (till fots).
  • Foto: privat
    Nääs lag gick till semifinal i elitallsvenskan.

Nääs till semifinal efter segern på Åby

Ridning

Efter helgens omgångar i sin egen tävling på Åby travbana är Nääs Hästsportförening klar för semifinal i elitallsvenskan. Det handlar om både strategi och goda ryttarinsatser för att lyckas ta sig högst upp på pallen.

Nääsryttarna svarade för felfria insatser i lördagens omgång där det krävdes omhoppning mot Billdal för att ordna segern. I söndags höjdes hindren med tio centimeter till 1,40 meter. Den här gången drog Billdal det längsta strået, men Nääs kom tvåa med åtta fel och säkrade den totala segern i sin zon.

Nu väntar semifinal på Strömsholm i början på juni och därifrån går 8 av 15 lag vidare till finalen som avgörs under Falsterbo Horse Show.

– Förhoppningsvis går vi till finalen och där är målet att vinna, säger Anki Borg.

Bra bredd i Nääs

Reglerna tillåter inte lagen att använda ryttare som inte deltagit under grundserien så det gäller att vara strategisk i val av ryttare. I lördagens omgång utgjordes Nääs av Jennifer Edbom, Ingrid Ravik, Emma Rundcrantz och Emma Emanuelsson och dagen efter bytte man ut de två förstnämnda mot Wilma Jacqueline Glans och Jenny Törnqvist.

– Det går inte att förlita sig på enskilda ryttare, men vi har ett gäng att plocka av och jag tycker att vi har en ganska bra bredd. Alla lagen måste också ha en yngre ryttare med och det kan vara ganska tufft när man kommer upp på högre höjder, förklarar Anki Borg.

Tävlingarna på Åby pågick i tre dagar och innehöll även en rad individuella klasser. Nääsryttarna tävlade framgångsrikt och bäst gick det i lördagens 1,30-hoppning där Jenny Törnqvist vann före Emma Emanuelsson i en stor klass som lockade nästan hundra deltagare.

Ingen egen anläggning

Varje dag arbetade ett 50-tal funktionärer med arrangemanget där överdomare, hoppdomare och banbyggare måste ha licens och hyrdes in. Nääs har nu haft sammanlagt fem tävlingsdagar i år, alla på Åby då klubben saknar en egen anläggning att träna och tävla på.