• Foto: Carina Svensson
  Säljare och köpare. Mikael Jedenberg, Pikenborg, med Daniel Massot och Cecilia Bergman, representanter från de nya ägarna Svenska Hus.
 • Foto: Carina Svensson
  Säljare och köpare. Mikael Jedenberg, Pikenborg, med Daniel Massot och Cecilia Bergman, representanter från de nya ägarna Svenska Hus.
 • Foto: Carina Svensson
  Säljare och köpare. Mikael Jedenberg, Pikenborg, med Daniel Massot och Cecilia Bergman, representanter från de nya ägarna Svenska Hus.
 • Foto: Carina Svensson
  Säljare och köpare. Mikael Jedenberg, Pikenborg, med Daniel Massot och Cecilia Bergman, representanter från de nya ägarna Svenska Hus.

Nya ägare till Floda Torg

Floda

Nu är det klart att Floda Torg får nya ägare. Den första juni tar Svenska Hus över torget. Säljare är det lokala bolaget Pikenborg.

Svenska Hus är en del av Gullringsbokoncernen, en koncern som grundades av Lerumsbon Hans Eliasson och som är döpt efter lerumsfastigheten Gullringsbo. Så även om det är ett stort nationellt bolag som nu tar över det lilla torget finns den lokala förankringen.

Svenska Hus vd Daniel Massot är nöjd med köpet.

– Vi ser Floda som en växande tätort i Lerums kommun, ett lugnt och fint område. Det är nära Säveån och goda kommunikationsmöjligheter finns, det tar till exempel 30 minuter att ta sig till eller från centralstationen i Göteborg, konstaterar han.

Bolagets regionledare i Göteborg, Cecilia Bergman, tillägger:

– Det ska bli jättespännande, det är ett fantastiskt litet torg med intressanta butiker. Jag tror att handeln kan locka ytterligare besökare utifrån.

Lokal aktör

Säljare är Pikenborg, som grundades av familjen Brandström på Öijared. Förutom skogsfastigheter på Öijared äger och driver bolaget golf-, konferens- och hotellanläggningen på Öijared.

Pikenborg tog över som ägare till Floda Torg 2012. Säljare var Citycon och kostnaden då blev 84,2 miljoner för de 11 200 kvadratmetrarna.

Priset idag är hemligt.

– Men vi kan väl säga så mycket som att både säljare och köpare är nöjda, säger Mikael Jedenberg och Daniel Massot.

I köpet ingår tio byggnader med en total yta på 13 600 kvadratmeter, de innehåller totalt cirka 80 hyreslägenheter och cirka 40 affärslokaler med få vakanser. Försäljningen inkluderar alltså nu ytterligare fastigheter i centrala Floda, till exempel Stationsvägen 1 och 3, det vita huset vid Stationen, Aludden, Tegelmagasinet och Lilla Ön. Några av de större hyresgästerna är Floda vårdcentral, apoteket och Icaaffären.

Olika

Det är med blandade känslor de gamla ägarna säljer.

– Vi konstaterade 2012 att situationen i Floda inte var så upplyftande, men såg stor potential och grep möjligheten att aktivt gå in och påverka genom att förvärva fastigheterna. Vi har sedan dess intensivt jobbat med att vända utvecklingen och har under denna tid tillsammans med ett stort antal engagerade entreprenörer i verksamheterna i våra fastigheter åstadkommit stora förändringar, vilket vi är både glada och stolta över, säger Mikael Jedenberg, vd på Pikenborg, och fortsätter:

– Vi bedömer nu att det är dags att lämna över stafettpinnen till en aktör som med stor erfarenhet och kompetens har ännu bättre förutsättningar att fortsätta att utveckla Floda i positiv riktning i nästa fas.

Positiva

De nya ägarna ser och uppskattar de tidigare ägarnas engagemang.

– De har utvecklat fastigheterna positivt och vi kommer driva vidare verksamheten i samma anda, förklarar Daniel Massot och fortsätter:

– Vi är engagerade ägare med sikte på långsiktig förvaltning och hållbar utveckling av våra fastigheter. Jag tror på närvaro. Vi är inget bolag som enbart förvaltar från huvudkontor, men exakt hur det kommer att se ut här vet vi inte ännu.

Bolaget äger fastigheter i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Skåne och är ett av Sveriges största privatägda fastighetsbolag. Floda Torg blir visserligen det första torget i ägarportföljen, men i bolaget finns erfarenhet från detaljhandel.

Kortsiktigt kommer vare sig hyresgäster eller besökare märka någon förändring.

– Inledningsvis kommer vi att lyssna mycket för att höra vad som är bra och vilka behov som finns, säger Daniel Massot.