• Lars Olof Ekerborn, Martin Abenius, Bengt Olof Fagerström, Lena Janmarker, Margareta Egerstad och Susanne Fagerström.

Nya vindar för traditionsbundet ordenssällskap

Lerum

Traditionellt har inte Odd Fellow varit särskilt öppna med sin verksamhet. Men nu blåser nya vindar. LT har till och med fått komma in i de hemliga rummen.

Även om vissa saker fortfarande är hemliga avslöjas nu en del av det som tidigare endast medlemmarna har vetat.

Vad är egentligen Odd Fellow?

– En förening som värnar om människor som är utsatta. Vi samlar in medel för att hjälpa människor, som till exempel FUB Lerum, UNHCR, Kvinnojourer i väst och Ronald McDonald hus. Vi skänker pengarna själva, vi går inte ut och ber andra hjälpa till. Det är den verksamheten som är stommen i Odd Fellow, säger Lena Janmarker, övermästare för Rebeckalogen denna perioden, och fortsätter:

– Tanken är också att man utvecklar sig själv som människa, i medmänsklighet. Vår loge har ett väldigt gott rykte, det är god stämning och gott kamratskap här. Jag brukar säga att Odd Fellow är en social pensionsförsäkring, ett nätverk av systrar det alltid går att kontakta.

Förr var det en brödraloge men sedan 1983 finns också Rebeckasystrar här. Av de sju stiftarna är Gunnel Lilljebjörn och Ulla Rapphed fortfarande med. Männen och kvinnorna har sina möten separat.

– Rebeckasystrarna startades eftersom det fanns ett behov av en loge för systrar i Lerum, säger Susanne Fagerström.

Generationer

Flera av medlemmarna har haft föräldrar som har varit med, som till exempel Lars Olof Ekerborn.

– Min pappa var med och jag blev tillfrågad av honom. Först sa jag nej, men året därefter ja. När man väl har kommit in i verksamheten fastnar man, det finns ett djup och möjlighet för intressant utveckling av sin egen person.

Bengt Olof Fagerström, som är övermästare för brödralogen den här perioden, instämmer och konstaterar att medlemskapet dessutom har inneburit fler nya nära vänner.

– Och det är oerhört betydelsefullt, konstaterar han.

Övermästaren kan jämföras med en föreningsordförande. Medlemmarna väljer övermästare och titeln innehas under två år.

Det finns klädkod. Kvinnornas klädsel är svart, svart kortare kjol till vardags och svart långklänning till fest. Männen bär svart kostym, vit skjorta och grå slips till vanliga möten och svart frack till högtidligare logemöten.

– Det kan vara avstressande att det finns regler, du tar på dig de svarta kläderna och kommer hit och följer ritualer, Margareta Egerstad.

– Alla är lika, man ser människorna istället för kläderna, tillägger Lars Olof Ekerborn.