• Foto: Daniel Elfvelin
    Gråbo Sprtcenters ägare Amirreza Samadi visar träning med ett power rope.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Kristoffer Hill tränar i Nordic Wellness nya anläggning i Gråbo
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Victoria Lampa i Nordic Wellness nya anläggning i Gråbo.

Ökad kamp om gymkunderna

Gråbo

De närmsta gymmen har legat i Stenkullen, Lerum och Floda, men nu finns inte bara ett utan två alternativ för de Gråbobor som vill träna på hemmaplan.
Inom loppet av en vecka har både Gråbo Sportcenter och Nordic Wellness öppnat varsin anläggning.

Ägare till Gråbo sportcenter är Amirreza Samadi som driver simskola i Parasollen. Under ett par år har han funderat på att bredda sin verksamhet och saknade ett gym på orten. När satsningen nu blir verklighet sker det i en lokal på Gråbo Industriväg som tidigare var snickeri. Efter ett par månaders renovering var det invigning i tisdags.

– Det här är ett bra komplement till simverksamheten, säger Amirreza Samadi.

I anslutning till gymmet ska han även bygga en 4 x 10 meter stor pool. Lokalen utgörs idag av ett cementgolv, men från och med augusti räknar Amirreza Samadi med att kunna bedriva verksamhet och utöka sin simskola. En trappa upp finns ytterligare ett rum som ska göras om till ett utrymme för barngympa. Tanken är att föräldrarna i lugn och ro ska kunna genomföra ett träningspass.

– Efter simskolan kan vi ta hand om barnen ytterligare en halvtimme så att föräldrarna hinner träna färdigt. Det som familjer saknar idag är tid och då kan vi vara med och skapa en lösning så att även träningen hinns med.

Olika inriktningar

Det är två olika typer av gym som öppnar. Gråbo Sportcenter är en crossfitliknande anläggning med mycket fria vikter och funktionell träningsutrustning som till exempel klätterrep och ett så kallat battle rope, där ett långt och tjockt rep ska sättas i gungning. Även Nordic Wellness har fria vikter men har framför allt satsat på maskiner. Frågan är ändå om det finns en marknad för två gym?

– Självklart tror jag det, annars hade jag inte öppnat. Det bor trots allt 6 000 till 7 000 personer i Gråbo och studier visar att 10 till 13 procent av en lokalbefolkning signerar medlemskap på ett gym, säger Amirreza Samadi.

Hur ser du på konkurrensen?

– Det är hälsosamt med konkurrens och ingenting jag lägger tonvikt på och jag önskar dem lycka till.

Även Beatrice Otterberg, platschef på Nordic Wellness, är av samma åsikt.

– Konkurrens gör att man är på tårna och inte slappnar av, så det välkomnar vi.

Också hon tror att Gråbo är tillräckligt stort för två gym. Dessutom påpekar hon närheten till Olofstorp.

– Det är många nu, både seniorer högt upp i åldrarna och ungdomar, som hittar till gymmen i dag så det finns hela spannet. Sen hoppas jag och tror att vi har lite olika målgrupper, säger hon.

Varför öppnar ni även i Gråbo?

– Vi såg ett behov och vill att våra medlemmar ska kunna träna på flera klubbar. Det kan till exempel vara personer som bor i Gråbo och tränar där på helgerna men jobbar i Lerum och tränar där på vardagarna.

Kortare väg

Anläggningen är ett så kallat expressgym som inte har någon gruppträning och är lågbemannad men har långa öppettider. Gymmet invigs den 15 maj men öppnade redan förra veckan. Två av de absolut första som testade utrustningen var Kristoffer Hill och Victoria Lampa.

– Det känns fräscht, kompakt och mysigt, säger Kristoffer Hill.

De kommer inte från Gråbo utan är sjöviksbor som nu inte längre behöver ta sig ända till Lerum där de tränat fram tills nu.

– Nu är tiden en sämre ursäkt för att inte åka och träna, säger Victoria Lampa.