• Foton: Carina Svensson
    Träffsäkra. Viktoria Beck, Hiba Alsakal och Frida Beck spelade lagpingis.
  • Duktig. Jakob Pettersson, som provade skytte, var väldigt träffsäker.
  • Precision. Funktionären Alexandra Johnsson Wiklund och tävlande Alex Hageland spelade curling.
  • Strike. Inte just denna käglan men med ett annat kast lyckades Elvis Lindell få en strike på bowlingbanan.
  • I korgen Rullstolsbasket var en populär sport, här spelar deltagaren Max Peterson med funktionären Oscar Mårtenson.

Pilotprojektet blev en succé

Lerum

I går hölls kommunens allra första special olympics schooldag. Glädjen var stor när de funktionshindrade eleverna fick chansen att prova en rad olika sporter.

Rydsbergshallen sjöd av liv denna tisdag. Det var elever från kommunens särskolor på Knappekulla, Rydsberg och gymnsiet som deltog i den helt nya tävlingen. Rullstolsbasket, gräscurling, skytte, bowling, pingis och innebandy var några av sporterna som den som ville fick prova på. Uttryckssätten hos deltagarna var många, men de flesta var tydligt glada över denna speciella dag. Hos tävlande, funktionärer och ledare var det många skratt, leenden, glittrande ögon och hos vissa lite mer flyktiga leenden som ibland bara skymtades.

Drivkraften bakom projektet är Håkan Nilsson, som håller i Lerums ungdomsskytteförening. Klubben har länge ägnat sig åt skytte för synskadade.

– Jag har varit runt på sådana här aktivitetsdagar i andra kommuner och har länge velat att vi ska ordna något liknande i Lerum. Och äntligen blir det av. Det är jätteroligt. Se vad glada eleverna är, säger han med ett stort leende.

Tårögd

Skytteföreningen har fått med sig Lerums kommun i projektet.

– Det är ett pilotprojekt kan man säga, men vilken succé. Jag blir riktigt tårögd över att se hur lyckat det blev, det är en sådan oerhörd glädje, säger kommunens Magnus T Carlsson.

Förutom särskolornas personal är också idrottslärare från Rydsbergsskolan med. Thomas Svensson berättar att han har låtit elever som går i vanlig klass prova på hur det är att vara handikappad, bland annat genom att spela rullstolsbasket. Han lyfter fram skolan femton elever som med bravur agerar funktionärer under tävlingsdagen.

Positivt

En av funktionärerna är Oscar Mårtenson, som går i nionde klass.

– Jättekul att se alla glada ansikten. Det är väldigt roligt att både få chansen att prova på de olika sporterna och att hjälpa de andra eleverna, säger han.

Max Peterson var en av många som testade rullstolsbasket.

– Jättekul, det har det faktiskt varit, summerar han.

Elvis Lindell spelade innebandy och bowling.

– Roligt, säger han med emfas och skratt i blicken.

Han lyckades med bedriften att slå en strike på bowlingbanan.

Det fanns två sorters pingisbord, ett traditiopnellt och ett med en boll med en pingla i och en skärm mitt på bordet för synskadade, som kallas showdown. Tvillingarna Viktoria och Frida Beck och kompisen Hiba Alsakal provade traditionell pingis.

Hur tycker ni att dagen har varit?

– Bra, svarar alla tre i kör.