Så jobbar LT med dataskydd

lerum

I dag, fredag, träder den nya, omtalade dataskyddsförordningen GDPR i kraft. Från och med nu kan besökarna på vår webbplats välja vilka så kallade cookies som lagras i deras datorer, surfplattor och mobiler.

Precis som andra företag behöver tidningen veta namn och kontaktuppgifter, och i vissa fall även personnummer, på människor som vi har affärsmässiga relationer med – till exempel annonsörer. Vi använder inte dessa uppgifter till något annat.

Läs mer om detta på vår särskilda sida Dataskydd och cookies. Klicka på texten med fet stil för att komma dit.

Massmedia berörs emellertid av ett viktigt undantag från GDPR. Det gäller personuppgiftsbehandling som sker i redaktionellt syfte. Det omfattas i stället av Tryckfrihetsförordningen, TF, och Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL. Detsamma gäller material som, även om det inte omfattas av det tryck- och yttrandefrihetsrättsliga regelverket, har ett journalistiskt eller publicistiskt syfte.

Bland annat reglerar och skyddar dessa grundlagar meddelarfriheten, som innebär att alla människor har rätt att ta kontakt med massmedia, en journalist eller en författare för att lämna uppgifter för publicering – och har rätt att vara anonym. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter i vårt redaktionella arbete på sidan Dataskydd och cookies.

Enligt dataskyddsförordningen har varje person rätt till kontroll över sina egna informationsuppgifter och information om hur vi behandlar dessa uppgifter. Den som vill kan höra av sig till oss för att till exempel rätta felaktiga eller ofullständiga uppgifter eller helt ta bort sina uppgifter.

Denna rätt till kontroll gäller också de små textfiler, så kallade cookies, som används på hemsidor för att exempelvis anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik.

Nu har vi infört en funktion där besökarna på vår webbplats kan välja vilka filer som lagras i deras datorer, surfplattor och mobiler. Du har kanske redan sett texten som dyker upp på sidan och möjligen klickat OK. På sidan Dataskydd och cookies kan du läsa mer om detta och där kan du också ändra dina inställningar. Observera att några cookies inte går att välja bort, de är nödvändiga för att webbplatsen överhuvudtaget ska fungera.