Foto: Martin Wallén
Det 16-åriga löftet Joel Ekström tar plats i FBC Lerums A-trupp.

Talangen har äntligen åldern inne för A-laget

Innebandy

Den gångna säsongen var Joel Ekström för ung för seniorinnebandy, men nu tar han plats i FBC Lerums A-lag. Lagets yngste spelare får utstå en och annan flygtur i närkamperna, men det triggar bara den målfarlige talangen.

Den förste spelaren som skrev kontrakt med Lerums herrar kommer från klubbens egna led.

– Det känns fantastiskt kul och det är en ära att få komma upp och spela på allsvensk nivå, det är något som jag drömt om, säger Joel.

Sedan i julas har han tränat en gång i veckan med A-laget, men han har fått vänta med debuten.

– Det är en väldigt spännande spelare som hade debuterat för oss redan i år om han inte varit för ung. Det finns en gräns för att få ha en A-licens, man måste vara 16 år, förklarar tränaren Mattias Flodén.

Sniper deluxe

Han säger att Joel är den största talangen han tränat vid sidan om Daniel Karlander, som nu spelar i den schweiziska ligan. I vintras utsåg ibnytt.se honom till en av de mest spännande spelarna i juniorallsvenskan. ”Här snackar vi sniper deluxe. Står på kanten/i fickan och smaskar in bollar på både volley och längs marken”, står det på innebandysitens JAS-blogg.

Vad är det som gör dig till en bra målskytt?

– Jag tror att många stressar upp sig när de hamnar i lägena, jag väljer ofta att hålla lite i bollen och försöka vara kylig, säger Joel Ekström.

Samtidigt berättar han att A-lagsinnebandyn spelas i ett högre tempo och att han också behöver lära sig att bli snabbare i både tanke och aktion och även måste klippa till direkt lite oftare.

Vilken är den största skillnaden gentemot juniorinnebandy?

– Det fysiska, att motståndarna är mycket tyngre när man går in i närkamperna. Jag flyger en hel del men blir bara triggad av det.

I juniorlaget har han uteslutande spelat center, men får nu även spela högerforward. Målet den kommande säsongen är att ta en plats i någon av de tre femmorna.

Valde sport

Det fanns andra intresserade klubbar, men Joel tvekade inte att spela vidare med Lerum. Han startade i klubbens barnverksamhet, Bagheera, och har sedan dess varit moderklubben trogen. FBC kunde dock ha gått miste om sin talang, som först tänkte sig en fotbollskarriär.

– Jag ville satsa på fotbollen ett tag. Jag spelade i IFK Göteborg och vi var topp tre i Sverige.

Medan han i innebandyn är den notoriske målskytten hade han en helt annan roll i fotbollslaget.

– Där var jag målvakt och skulle stoppa bollarna.

Vad fick dig att till sist välja innebandy?

– Det var nog för att jag har så bra kompisar där, så var det inte riktigt i fotbollen.