Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Bäst i Lerum. Magnus Johansson gjorde en bra insats med 926 poäng i första matchen, men därutöver var det ingen Lerumsspelare som kom upp i normal standard mot Kulladal.

Team Lerum ur allsvenskan

Bowling

Det goda spelet från seriens sista omgångar var som bortblåst. När Team Lerum skulle försöka kvala sig kvar i allsvenskan föll man efter två matcher med krampaktigt spel mot Kulladal.

Inte minst segern mot Pergamon i sista omgången stärkte självförtroendet inför lördagens kval, som avgjordes via en dubbelmatch mot Malmöklubben Kulladal.

– Magnus Johansson gjorde det bra med 926 poäng i första matchen men resten underpresterade. Jag vet inte vad som hände, de hittade in och vi gjorde det inte, konstaterar lagledaren Ulf Hammarfjord.

Kulladal vann första matchen med 13–7 och därefter gav Lerum upp den andra matchen vid ställningen 13–2 efter tre serier. På pappret stora siffror, men det skilde inte mer än 10-20 poäng i varje serie, vilket gjorde förlusten ännu tyngre.

– Det är snopet och jag är väldigt besviken att vi inte håller måttet. Men det är ett bra lag vi möter som spelar en modern och teknisk bowling där de utnyttjar hela banan på rätt sätt och där ligger vi kanske lite efter.

Ulf Hammarfjord försöker inte att bortförklara förlusten, men tycker att hans lag egentligen gjort sig förtjänt av ett fortsatt allsvenskt kontrakt och riktar skarp kritik mot Svenska Bowlingförbundets system. Bara kägelpoäng skiljde tabellfyran Borås och tabellfemman Lerum och medan det förstnämnda laget fick kvala för en plats i elitserien tvingades alltså Lerum till ett kval för att klara sig kvar.

– Jag tycker att det är för jävligt att vi åker ut efter en dålig insats i en enstaka match när vi har gjort en så bra säsong. Det är inte rättvist, anser Ulf Hammarfjord.

Nu väntar division 1-spel i höst och vad lagledaren vet i dagsläget så är truppen intakt.

– Det är ingen som aviserat någonting annat.

Helgens positiva besked för Team Lerum är att Erik Johansson sannolikt är klar för final i B-SM, där han ligger på fjärde plats med få spelare kvar som kan hota hans finalplats.

– Han har varit med länge och kämpat så det är vi alla glada över. Ibland får man sugapå de små karamellerna, säger Ulf Hammarfjord.