Mattias Christenson framför det pågående bygget av det nya Växtrummet i Nyebroparken.

Växtrum prisat i Stockholm

Nyheter
 1. Projektet Växtrum och Lerums kommun valdes nyligen till Årets samhällsbyggare i tidningen Dagens samhälles tävling.Det var onsdagen den 16 maj som den fjärde upplagan av Stora Samhällsgalan gick av stapeln på Cirkus i Stockholm. En gala anordnad av tidningen Dagens Samhälle för att lyfta fram och hylla personer och organisationer som vågar prova nya vägar.
  Årets samhällsbyggare var ett av de priser som delades ut, och det var Växtrum som vann. Övriga finalister var Maker Tour – programmering i skolan samt Skara Energi och Vallebygdens Energi.
  – Det känns såklart jättebra, det är superkul, säger Mattias Christenson som är projektledare för Växtrum.
 2. Galan är till för att premiera olika typer av projekt och satsningar runt om i landet. Kommunerna har själva möjlighet att skicka in och nominera olika projekt. Dels för att få en chans att bli en av finalisterna och kunna bli prisad på galan, men också för att kunna inspirera andra kommuner.
  – Man ska kredda bra grejer, säger Christenson.
  Även om priset på galan inte innebär något ekonomisk tillskott för Växtrum så fungerar det mer som ett slags erkännande. En bekräftelse på att de gör något bra för Lerums kommun.Växtrum är ett projekt som är en del i visionen om att Lerum ska bli Sveriges ledande miljökommun år 2025.
  – Det här är ju till för oss i Lerum. Och det bygger mycket på ideellt arbete, säger Christenson.
  Mattias Christenson ser en tydlig trend. Antalet människor som är intresserade av projektet bara ökar och ökar, och han hoppas naturligtvis att det ska fortsätta så.
  – Det är bra att upplysa de som sliter i det tysta, fortsätter han.
  Juryns motivering var följande: Genom att tänka utanför ramarna, uppmana till kreativitet och väcka ideella krafter till liv har årets vinnare hittat ett eget sätt att utveckla samhället till det bättre – och till det grönare. Vinnaren visar hur lite jord under naglarna kan ge en kommun utrymme att växa och skapa gemensamma gröna oaser på ett helt nytt sätt.
  Ytterligare en del i projektet är de nya Växtrummen i Tingshusparken och i Nyebroparken. Bygget av rummen är i full gång, och på lördagen blir det invigning.
 • Simon Parenti