Alexander tror på en riksdagsplats

Val 2018

Hur och när väcktes ditt politiska engagemang?
– Jag hade inte tänkt att bli politiker, men när jag såg ett samhälle som fungerar allt sämre och vars trygghet snart är ett minne blott, blev jag mer engagerad. Det är också kopplat till att jag har fyra söner och frågan om deras framtid är viktigare för mig. Jag började studera de olika partierna och fastnade för Sverige­demokraterna. Det har varit en lång process, men jag började intressera mig ordentligt för partiet för sju år sedan och ställde upp i kyrkovalet förra året. Idag sitter jag i kyrkomötet, stiftet och församlingen vilket är väldigt roligt.

Varför valde du just Sverigedemokraterna?
– Det var ingen lätt väg för mig, då jag alltid röstat på KD. Jag hade en bild som medierna utmålat, men när jag läste på om politiken och lärde känna sverigedemokrater personligen insåg jag att den bilden jag hade var falsk och att jag sympatiserade med partiet. Att det funnits och säkerligen fortfarande finns enstaka personer med tvivelaktiga åsikter har inte gjort det lätt. Det är oftast de som fått medialt utrymme. Dock fanns det i princip inte någon fråga som jag tyckte annorlunda i.

Har du någon politisk förebild?
– Inom politiken måste jag säga Jimmie Åkesson, för att han verkligen brinner för det han tror på. Han är inte en ”vanlig” politiker utan en helt vanlig person, som är saklig och genuin.

Har du någon annan förebild?
– Då är det min pappa, som trots motgångar alltid står för det han tror på. Han är en pionjär och en härlig människa, så honom har jag som förebild utanför politiken.

Vilket är ditt politiska mål?
– Att bli statsminister, nej jag skämtar, men att göra ett bra jobb i riksdagen. Jag är idealist och brinner för det jag tror på. Nu satsar jag på mitt uppdrag och min familj.
Alexander har sagt upp sig från säljjobbet i modebranschen för att satsa på politiken. I mitten av juni gjorde han sin sista arbetsdag där och gick därefter på pappaledigt av sin fjärde son.
Han står på 56 :e plats till riksdagen och säger att om SD får drygt 16 procent, blir han invald.
– Jag tror verkligen att jag kommer in och min och familjens plan är att jag skaffar en övernattningslägenhet i Stockholm, sedan får vi se vad som händer.
Blir Alexander invald har han sällskap av Aron Emilsson från Lerum, som suttit för SD den här mandatperioden.
– Jag är väldigt nära vän med Aron och han är en av anledningarna till att jag nu hoppas på att få möjlighet att gå in i rikspolitiken.

Om du var tvungen än rösta på ett annat parti än ditt eget, vilket skulle det vara?
– KD, eftersom vi har några beröringar i värdefrågorna.
Alexander har en kristen bakgrund och hans pappa, som är pastor i en församling i Göteborg, var den som startade rockbandet Jerusalem. Musiken rinner även i Alexanders ådror och det har bland annat visat sig genom en vallåt han skrivit till partiet. Han spelade den inför en kryssning de skulle göra och den blev omtyckt, men valdes inte som vallåt.
– Det blev ingen skiva, men den kommer ut digitalt under sommaren.

Vilka är dina personliga hjärtefrågor?
– Familjepolitiken ligger mig närmast och jag anser att kärnfamiljen måste vara grundstenen för ett fungerande samhälle, men det är inget dömande i det. Jag vill att barnfamiljer ska få fler möjligheter och större valfrihet.
– Jag tycker också att vi ska folkomrösta i fler frågor på ett demokratiskt sätt. Jag tror på direktdemokrati.

Vilken politisk händelse har påverkat dig mest?
– Naturligtvis när SD kom in i riksdagen men också vid EU-valet 1994 när jag blev intresserad av politik på riktigt. Jag minns att jag gick runt med en kampanjknapp med budskapet ”Skyll inte på mig, jag röstade nej”, trots att jag var för ung för att rösta då.