Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Mattias Balkander.

Balkander bevakar sitt sjätte fotbolls-VM

Fotboll

Många idrottsintresserade har nu gått in i VM-bubblan och någon som tränger extra långt in i bubblan är sjöviksbon Mattias Balkander, fotbollsjournalist på GP. Han är på plats i Ryssland för att punktmarkera Sverige.

Efter att ha varit i Japan 2002, Tyskland 2006, Brasilien 2014 och därutöver bevakat VM-turneringarna 1998 och 2010 från hemmaplan rapporterar Mattias Balkander nu från sitt sjätte mästerskap.

– 2014 skulle vi täcka hela VM och det var också roligt men nu ska vi följa Sverige hela vägen och gå in i naveln på Granqvist och de andra.

Hur långt går Sverige?

– Jag tror inte att jag är för pessimistisk om jag säger åttondelsfinal. Tittar man på lottningen är det mest troliga att Tyskland vinner gruppen och att vi får Brasilien om vi går till åttondelsfinal. Men om vi pratar troligt och otroligt så var det heller inte troligt att vi skulle slå ut Italien så låt oss inte kasta in handduken på förhand utan drömma om en ny -94-sommar ett tag till.

Vilket är drömscenariot för dig som GP-journalist?

– Det skulle vara att den ende göteborgaren Gustav Svensson avgör mot Tyskland, att han kommer in i andra halvlek och sätter ett drömmål i krysset. Jag går på Gustav Svensson-linjen.

Vilket land blir världsmästare?

– Jag tippar Frankrike, det är inte samma sak som att Frankrike kommer att vinna men de har den dyraste truppen om man ser till möjlig transferpeng och de har en stomme med spelare som spelat i flera mästerskap och några unga spelare som kan utvecklas.

Och vilket land kan skrälla?

– Jag tror inte att det blir så många skrällar som det blivit i tidigare mästerskap. Den här gången kommer spelarna utvilade och det är få skador. Men en liten skrällvarning på Kroatien om det nu är en skräll med de världsstjärnor de har.

Mattias Balkander tror också att mästerskapet kan komma att handla om annat än fotboll. Liksom vid tidigare stora idrottsevenemang i Ryssland har media även lyft frågor om exempelvis politiskt styre och mänskliga rättigheter och Mattias tror att det kan komma manifestationer från enskilda spelare.

– Men när, var och hur det sker återstår att se.

Från Japan minns Mattias Balkander bäst de idoldyrkande supportrarna som fick fullständigt fnatt av att möta stjärnor som David Beckham och Fredrik Ljungberg, från Tyskland minns han det massiva blågula stödet i Camp Sweden och i Brasilien njöt han av atmosfären på Copacabana i fotbollens mecka. I Ryssland ser han mest fram emot att få uppleva ett land som han aldrig varit i och träffa nya människor.

– Här får man se skillnad mellan enskilda människor och storpolitiken och det känns som att det finns en iver från ryssarna att visa landet från sin bästa sida.