• SATSAR FULLT UT. Bakom den nystartade föreningen Stationsteatern står Oscar D´souza och Willhelm Johansson. De tror på framtiden, och startar upp i Floda med en familjeföreställning.
  • MÅNGA FILMER. Tom Ljungman, som spelar huvudrollen Loranga, har medverkat i ett 30-tal olika film- och tv-produktioner, bland annat som Patrik i filmen Patrik 1,5
  • HAR SETTS I LERUM TIDIGARE. Filip S Bergqvist har stått på Lerumsscenen flera gånger tidigare. Han är uppvuxen i Lerum och gick musiklinjen på Lerums gymnasium.

De satsar stenhårt på Stationsteatern

Floda

Två unga killar, Wilhelm Johansson och Oscar D’souza, har bestämt sig för att satsa på kulturen i Lerums kommun och har nu startat Stationsteatern.
Startskottet blir med familjeföreställningen Loranga, Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren, som kommer att spelas på bakgården av Jernbrukets café i Floda.

– Målet för oss är att få en fast plats i Lerums kommun i eventuell kombination med viss mobilitet, säger Wilhelm Johansson, som bor i Floda.

–Vi vill skapa en kontinuerlig verksamhet och plats som erbjuder en scen där ”fin- och fulkultur” blandas.

Stationsteatern är en nystartad förening i Lerums kommun med visionen att öppna och driva en teater, kultur och underhållningsarena för alla åldrar. De vill stimulera kulturen i kommunen genom att skapa en plattform för både nya och etablerade kulturarbetare och artister.

Skara skolscen

Bakom Stationsteatern står Wilhelm Johansson och Oscar D’souza. De är båda utbildade på Skara Skolscen och har en gedigen teaterbakgrund.

– Sedan vi slutade skolan har vi båda jobbat som vårdbiträde, men kom på den här idén att sätta upp en familjeföreställning, berättar Oscar D’souza.

– Sedan tänkte vi satsa vidare på projektet inom kulturen och hoppas att det slutar med en underhållningsarena. Det handlar inte bara om teater, utan all konst som du kan tänka dig.

Setts i tv

Wilhelm är uppvuxen i Marstrand men bor idag i Floda. Han är utbildad på Skara skolscen och har bland annat synts i Viva Hate, #hashtag och Vår tid är nu på SVT, samt medverkat i uppsättningarna Karlsson på taket och Markurells i Wadköping på Göteborgs stadsteater och Dramaten. I Stationsteatern är han regissör samt spelar Konstapeln Larsson och Korvgubben i familjeföreställningen.

Oscar är 22 år och uppvuxen i Göteborg och är också utbildad på Skara skolscen. Han har arbetat både som regi­assistent samt medverkat i flera barnteaterproduktioner. Senast i Charlies teaters Karlsson på taket som 2017 gjorde succé i Skara. Även han är regissör i Stationsteatern och spelar Tjuven Gustav och morfar i familjeföreställningen.

– Vi har anställt fyra skådespelare och förutom att vi båda regisserar och producerar har vi några små roller. Som det ser ut i dag kommer vi att spela åtta föreställningar med start klockan fyra.

Världens bästa pappa

Loranga handlar om världens bästa pappa, som inte bryr sig om någonting. Trots att han är vuxen, älskar han popmusik och vägrar att arbeta – för vem skulle då leka med sonen Masarin?  På deras gård finns också tigrar i en lada och Lorangas pappa Dartanjang, som bor i vedboden för att det inte ska hoppa baciller på honom. 

Föreställningen spelas på bakgården av Jernbrukets café i Floda. I de fall väderleken tillåter sker teatern under bar himmel och övrig tid sker föreställningen under en regnsäker teatertältduk.

​Tom Ljungman, som spelar huvudrollen som Loranga, är uppvuxen i Stockholm och debuterade som skådespelare på TV redan som 12-åring. Han har efter sin debut medverkat i ett 30-tal olika film- och TV-produktioner. Han är kanske mest känd för sin roll som ”Patrik” i biosuccén ”Patrik 1,5”. Andra produktioner är bland annat De halvt dolda, Wallander – Skytten, Johan Falk: Barninfiltratören, Viva Hate, Oskyldigt dömd, Livet enligt Rosa, Låt den rätta komma in och Jag saknar dig.

Uppvuxen i Lerum

Filip S Bergqvist är uppvuxen i Lerum och har studerat på musiklinjen på Lerums gymnasium. Han debuterade som skådespelare under Cabaret 2015. 2018 gjorde han succé i Lerumsrevyn ”Alla skall gå”. Filip arbetar som musikproducent/låtskrivare och speaker/röstskådespelare och har även hållit i sändningar på radio pE20.

– Vi hade aldrig kunnat få till en föreställning på den här nivån utan engagemanget från det lokala näringslivet som bemött oss väldigt positivt. Inte minst Solkatten som är vår huvudpartner, konstaterar Wilhelm.

​​– Nu är vi så sugna på att dra igång och få spela vår föreställning, säger de i munnen på varandra

Övriga medverkande är Olga Lantz och Minna Tägil. Premiär blir det den 13 juli och föreställningen spelas sedan fram till den 5 augusti.