Polis hittade rånbytet. Snus för tiotusentals kronor blev bytet vid rånet i Hemsjö under fjolåret. Foto: Polisen

Fem tonåringar åtalas för rånet mot Snus2

LERUMS KOMMUN

Fem unga killar från Göteborgstrakten åtalas nu för rånet mot butiken Snus2 i Hemsjö under fjolåret. Kontanter och snus till ett värde av närmare 50 000 kronor kom de över. Samtliga nekar till brott.

Det var i mitten av september i fjol som fyra maskerade personer rusade in i butiken Snus2 i Hemsjö. Gärningsmännen, några av dem beväpnade med kniv och yxa, uppträdde hotfullt mot de två personal som befann sig i butikslokalen. En av gärningsmännen högg med sin yxa i butikens kassadisk och det uttalades även hot om att skjuta en ur personalen.

Kontanter och snus
Rånarna tvingade en ur personalen att visa var pengar fanns, och totalt fick gärningsmännen med sig 8 000 kronor i kontanter. Gärningsmännen fyllde även säckar med snus till ett värde av
40 000 kronor. Efter att ha lämnat butiken sprang de från platsen och klättrade sedan över ett viltstängsel och ut på E 20 där en bil hämtade upp dem.

Flera polispatruller i bil, och även en polishelikopter, larmades ut i jakten på flyktbilen som körde åt Alingsåshållet. Bilen vände sedan mot Göteborg och till slut svängde den in på en mindre väg i Lerum där färden tog slut. Från helikoptern hade polis då kunnat se hur det slängts ut föremål från bilen under färden.

”Ingen kommentar”
Fyra unga män, alla i övre tonåren, greps av polis i Lerum och de åtalas nu för rån. Samtliga fyra nekar till brott. Tre av dem har varit mycket knapphändiga med att lämna uppgifter till polis och har mestadels svarat ”ingen kommentar” på de frågor som ställts. Vad polis har sökt svar på är bland annat hur avtryck från de misstänktas skor har hamnat inne i butiken i Hemsjö.

Ytterligare en 19-årig man, också han hemmahörande i Göteborg, åtalades i förra veckan för rån.
Den bil som de misstänkta färdades i hyrde en av dem dagen innan rånet. Tonåringen som hyrt bilen har i förhör fått frågor om sedlar som polis hittade slängda inne i bilen. Vems var pengarna och varifrån kom de? undrar polis.
– Kan jag inte kommentera, svarar tonåringen.
– Varför kan du inte kommentera någonting? undrar förhörsledaren.
– Det bara är så, jag kan inte kommentera någonting, säger tonåringen.

Stannade för att röka
En av de tilltalade har i förhör uppgett att han tillsammans med andra varit ute och åkt bil den aktuella dagen. Han har också uppgett att de stannade till i Hemsjö för att röka och att han då var ifrån sina kamrater en kort stund.
Han uppger vidare att de sedan skulle åka tillbaka till Göteborg, och att polis dök upp och började jaga dem. Något rån säger han sig dock inte känna till.

Den rättegång som väntar de fem tonåringarna väntas ta två dagar i anspråk och inleds inleds under mitten av juni.

 

  • Johan Hallberg