Föräldrar till förskolebarn – se hit!

Debatt

Innan du sätter dig och skickar in ditt barns höstschema till förskolan så vill jag att du tänker till ett extra varv.

I Lerums kommun får du lov att ha ditt barn på förskola under tiden du är på jobbet, samt den tid det tar att ta dig till och från jobbet. Du FÅR INTE LOV att ha ditt barn på förskolan medan du handlar, får massage, åker hem och äter frukost och sminkar dig i lugn och ro innan jobbet.. ja, jag tror ni fattar. Ändå händer detta DAGLIGEN (vi vet detta dels då vissa föräldrar berättar om det och dels då vi träffar på föräldrar i mataffären, hos frisören och dylikt) och barnen får längre och längre dagar på förskolan. Hade ni mått bra av att jobba 7-17 varje dag? Jag skulle inte tro det! Barn behöver sina föräldrar i första hand! Det är ingen annan som har skaffat barn åt er, dags att ta ert ansvar och ge era barn den tid och kärlek de behöver!

Allt detta bidrar även till en sämre förskolemiljö då vi pedagoger behöver täcka upp samtidigt som vi inte får mer personal/timmar till det. Detta leder till att vi bara är tre pedagoger ca 2 timmar om dagen. Resten av tiden är man 2 eller 1 pedagog per barngrupp, vilket går ut över både barnen och personalen. Vi pedagoger får inte lov att säga något om detta, även om ni gör något ni inte får, men jag vill att DU ska veta att den där turen till affären eller gymmet påverkar ditt barn, resten av barngruppen samt pedagogernas hälsa. Skärpning!

Det finns pendlande och ensamstående föräldrar vars barn behöver lugn och ro under de långa dagar de faktiskt måste vara där, ta inte det ifrån dem! Pussla med din partner eller barnvakter, och sköt dina vardagsbestyr tillsammans med barnen/när de sover/när du har barnvakt! Planering planering planering!

Behöver du en paus för att du tycker ditt barn är jobbigt? Barn blir jobbiga när de inte får den uppmärksamhet och tid de behöver från sina föräldrar! Det är DU som har skaffat barn och det är DU som ska uppfostra dem och se till att de blir vettiga samhällsmedborgare!

Och du, om du får sluta tidigare en dag, låt ditt barn göra det också! Barn växer upp så fort så ta tillvara på den värdefulla tid ni har tillsammans!

  • Förskolepedagogen