• ALLKONSTNÄR. Arie Dromi köpte nyligen en bas, då alla andra i familjen spelar någonting. Nu vill han lära sig spela, vilket han är övertygad om att han kan.
  • KONSTVERK. För tre månader sedan började Arie måla och som med allt annat han gör, gör han det intensivt. Nu pryds familjens väggar av hans konstverk.

Framstegsstrateg har skrivit en barnbok – till sina barn

Lerum

Han är framstegsstrateg och föreläser över hela världen. Han pratar om tunga ämnen som teknologi och dess betydelse för framtiden.
Hans filosofi är att allt är möjligt, bara man vill det tillräckligt väl och är villig att jobba för det.
Nu har Arie Dromi skrivit sin första barnbok.

– Det var egentligen inte meningen att jag skulle skriva den, det bara hände. Jag hade tänkt skriva en kokbok för gentlemän, men det hände aldrig.

– Den finns nu ute i handeln och först var jag nervös för vad läsarna skulle tycka, men jag bryr mig inte längre. Jag har egentligen skrivit den till mina barn.

Boken, Kungariket utan Namn, vänder sig till barn och ungdomar. Mycket handlar om att våga lita på sig själv och skapa sin egen väg.

Det är barnen Maya och Melvin som är på väg hem från skolan då de hittar ett metallägg. Från den stunden ändras deras liv för alltid, då det inom kort visar sig vara en drake i ägget.

– Vad draken lär dem är att de kan skapa allt de vill och komma dit de vill bara de följer sin egen väg.

Allt är möjligt

För det är den filosofin som Arie just nu följer. Att allt är möjligt bara man vill det tillräckligt mycket.

– Det handlar om att vara nyfiken, vilket jag var redan som barn, och som jag vill att mina barn ska vara. Jag gillar att göra nya grejer, för sitter man still på rumpan passerar livet bara förbi.

Arie D, som han kallar sig, är digital filosof med världen som scen. Han arbetar även mycket med Volvo och sitter i styrelsen för flera internationella organisationer. Han föreläser över hela världen, då han pratar om teknologi och framtiden. Han har läst en mängd olika kurser på universitetet, bland annat i kommunikation, marknadsföring och historia. Han har även en master i data.

– Vi utvecklar teknologi som kan frigöra oss från fattigdom, sjukdom och krig, men istället för att göra oss fria förslavar vi oss gentemot teknologin.

– Datorn kan göra ofantligt mycket och hitta saker på en sekund, men ingen dator kan sortera mina sockor. Det finns saker som den inte kan göra och som vi måste göra själva.

Född i Israel

Arie föddes för 44 år sedan i Israel, men som 26-åringen lämnade han landet för att han hittat kärleken när han höll ett föredrag i Sverige. Han flyttade ihop med kvinnan och de fick två gemensamma barn.

– När jag första gången kom till Sverige var det en chock, för det var så annorlunda och det tog ett tag att förstå. För det första var det svinkallt, men så var också människorna annorlunda mot de i Israel.

– När man kommer till jobbet i Israel pratar men om vad man gjort, i Sverige säger man bara hej.

Första tiden i Sverige bodde familjen i Solna, men flyttade senare till Göteborg. Efter några år separerade de dock och några år senare började Arie umgås med Kalina från Bulgarien, som hade barn på samma dagis och som var en granne.

– Vi kände varandra lite grann, men hade aldrig umgåtts, men när vi blev tillsammans var det en snackis i området. I februari firade vi tio-årsjubileum.

– Vi är inte gifta officiellt, men är det på vårt speciella sätt.

Arie berättar att en av Kalinas döttrar är vegan och i början retade han henne för detta. Så testade han själv att vara det i sex månader och håller ännu fast vid den livsstilen.

Vill prova själv

– Jag anser att det är löjligt att döma ut någonting om jag inte själv provat.

– Jag testar allt jag pratar om för jag vill bilda mig en egen uppfattning och inte lyssna på andra.

För fyra år flyttade familjen till radhuset i Hulan, men innan det har de hunnit med att bo i Stenkullen, Höjden och Almekärr.

– Jag gillar att flytta. Det ger en ny erfarenhet, som jag tycker om.

Familjen, som består av fyra ungdomar, pratar alltid engelska hemma. Barnen vill det och Aries svenska stannar vid att vara ”fikasvenska”. Han berättar att det i familjen finns några regler, som ska följas: Gör vad du vill, men skada inte dig själv eller andra, experimentera med allt som är möjligt och arbeta hårt och ge inte upp.

– Ungdomarna får prova alkohol, men ska göra det med mig och inte prova ute på gatan. De får även ha sex när de känner sig redo, men får inte komma hem med klamydia eller ge mig ett barnbarn.

– Det är viktigt att ha bra kontakt med sina barn och att de vet att de kan komma till oss och prata om allting.

Arie reser otroligt mycket i sitt jobb för att komma till sina föreläsningar. Under en månad var han i Australien två gånger och det senaste året har han gjort minst en resa i veckan.

– Jag älskar mitt jobb, men pustar ut varje gång jag kliver av scenen. Jag gillar egentligen inte att prata inför andra och är alltid väldigt nervös när jag går ut på scenen.

– Jag får väl erkänna att jag har scenskräck.

Säger mannen som har världen som arbetsplats och som håller en mängd föreläsningar om framtiden.