Lerum vinnande elbilskommun

Lerums kommun

Lerums kommun vann Laddguldet 2018, och kan utnämnas till Sveriges bästa elbilskommun.

Sveriges mål är en fossilfri fordonsflotta till år 2030. Den kommun och det företag som bidragit mest till omställningen till laddbara fordon belönas med Laddguldet, ett pris som har instiftats av 2030 – sekretariatet, Power Circle och Fortum Charge och Drive.

Och i år blev det alltså Lerums kommun. Juryns motivering lyder ”Lerum är ett föredöme att inspireras av. Under 2017 har ett stort antal elbilar levererats till den kommunala verksamheten, och laddinfrastrukturen för allmänheten har nyligen byggts ut ordentligt. Visionen är att vara Sveriges ledande miljökommun år 2025.”

Priset delades ut av Karin Svensson-Smith, riksdagsledamot samt ordförande för Trafikutskottet, till kommunens representanter Micaela Holmberg, utvecklingsledare och Olle Adolfsson, kommunstyrelsen.

– Kommunens roll i miljöarbetet är oerhört viktig. Därför försöker vi vara en föregångare genom att öka vår egen användning av elbilar samtidigt som vi aktivt arbetar med att skapa förutsättningar för kommunens invånare och företag att göra detsamma. Laddguldet är ett visionskvitto på att vi framgångsrikt lyckats med både och, säger Dennis Jeryd, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.