• Foto: Daniel Elfvelin
  Hugo Westberg och Oscar Engström.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Amanda Ljunggren och Martina Carlsson.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Hugo Westberg och Oscar Engström.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Martina Carlsson och Amanda Ljunggren.

Lerumsseglare dominerar UVM-truppen

Segling

Ena paret deltar i sitt sista ungdoms-VM och har en rimlig chans att nå hela vägen till guldet, det andra paret debuterar och ska samla erfarenheter. I juli åker besättningarna Oscar Engström/Hugo Westberg och Martina Carlsson/Amanda Ljunggren till Texas för att representera Sverige.

Seglare från Lerums Segelsällskap utgör halva den svenska truppen som åker till UVM i Corpus Christi, Texas, den 14-21 juli. Oscar Engström och Hugo Westberg är båda från Less liksom Martina Carlsson. Hon bildar duo tillsammans med Amanda Ljunggren från Marstrand. Dessa fyra seglare utgör truppen i 29er och därutöver skickar Sverige även en kille och en tjej i laser radial.

Engström/Westberg har dominerat klassen i Sverige de senaste åren, men det var ändå oväntat att de skulle lägga beslag på UVM-biljetten. Egentligen hade de bytt till den större båttypen 49er, men ett par veckor innan kvalet bestämde de sig ändå för att göra ett försök att ta sig till mästerskapet. Efter succédebuten med en femteplats på UVM för två år sedan hade de stolpe ut i det svenska kvalet 2017.

– Det var tråkigt att sluta med ett misslyckande. Vi vill avsluta på topp, säger Oscar.

– Vårt förra UVM var en av de roligaste tävlingarna som vi varit med i så det ska bli kul att åka dit igen, säger Hugo.

När LT intervjuar dem har de ännu inte riktigt satt något mål, även om det är tydligt att de siktar högt. Björn Johansson, deras tränare på Lerums seglargymnasium, fastslår dock att det kan gå bra. Riktigt bra.

– De kan gå för vinst. De räds inte några andra motståndare och snarare tror jag att alla de andra besättningarna i världen tänker att ”nej, jag trodde att vi skulle slippa dem”. Det är rätt coolt.

Däremot tycker han att Martina och Amanda ska åka till Texas med en helt annan inställning.

– De ska inte spänna bågen för hårt utan bara ha roligt, men i några seglingar kan de vara med och reta de andra. De ska få med sig en bra känsla hem och de har möjlighet att vara med i tre UVM till efter detta, påpekar Björn.

En åsikt som ligger precis i linje med tjejernas egna förväntningar.

– Vi har inget resultatmål utan vill bara åka dit och ha kul, vi ser det som en lärorik träning och det ska blir roligt att uppleva en ny miljö och träffa nya vänner, säger Martina.

Att de överhuvudtaget kvalat in till mästerskapet är en skräll modell större. Båda två gör sin första säsong i båttypen och hade påbörjat samarbeten som inte riktigt fungerat. Tätt inpå kvalet stod de utan partner.

– Vi blev över, säger Amanda och skrattar.

De prövade att segla tillsammans och hann bara med två träningar innan det var dags för första kvalet som avgjordes utomlands, i Danmark. De åkte dit för att ha roligt, kanske ta en topp 10-placering i något av racen, men skaffade sig en stor ledning inför den andra och avgörande kvalomgången i Långedrag.

Hur kunde det gå så bra?

– Jag tror att det var för att vi hade så kul i båten. Det känns som att många andra seglade med press på sig, medan vi inte hade något egentligt mål med tävlingen, säger Martina.

Var det någon skillnad inför den avgörande kvalomgången?

– Nej, vi tänkte bara att vi skulle ha kul och inte sätta press på oss. Det är inte i år vi ska vara som bäst. Vi ville bara göra så bra ifrån oss som möjligt och se hur långt det räckte, säger Amanda.

Väl i mål som etta i kvalet jublade Amanda högt medan Martina knappt reagerade alls. Hon kunde inte ta in att UVM-platsen var ett faktum.

– Det kändes overkligt, säger hon.

Men även om skrällen är stor så saknas inte talangen. Björn Johansson har följt Martinas framsteg genom åren.

– Martina kommer att bli bra, hon är en riktig barnstjärna och har hittat det tillsammans med Amanda.

Vad är det som gör henne så bra?

– Hon är väldigt ivrig att lära sig och orädd när det kommer till själva racingen.

Medan Martina och Amanda börjar på seglargymnasiet först i höst påbörjar Oscar och Hugo då sitt sista år. Under gymnasietiden har Björn Johansson sett en stor utveckling hos två seglare som är precis så noggranna och lyhörda som de behöver vara för att slå igenom även på seniornivå.

– De är svensk seglings framtid och de kommer att segla OS, om det sen blir 2024 eller 2028 får vi se, men de andra får passa sig, säger Björn.

Oscar och Hugo skrattar lite när de får höra vad Björn sagt, men är glada åt berömmet.

– Det är gott att höra, säger Hugo.

Så blir ni våra nästa OS-seglare?

– Vi strävar mot det, säger Oscar.

Även på ledarsidan finns Lerum representerat i den svenska truppen genom Emil Cedergårdh, som är en av två coacher.