• INLEVELSE. Barnen sjöng av hjärtans lust. Här framför de Tigerns sång, som ryckte med de flesta.
  • HADE ROLIGT. Några av eleverna fick möjlighet att träda fram lite mer än andra. Dessa små spelade renar.
  • UPPSKATTAT INSLAG. Älgens intåg var ett uppskattat inslag. Här ses även läraren i F1, Lisa Funevall, som var berättaren genom musikalen.
  • GEMENSAM SAK. Kompositören Tormod Tvete Vik och musikläraren Tomas Eriksson har tillsammans med eleverna skapat musikalen Tiger i Tollered. De fick mycket beröm efteråt.

Unga musikalartister gav allt

Tollered

Det var ett stort ögonblick för barnen i Tollereds förskoleklass och årskurs ett när de i förra veckan spelade upp sin egenskrivna musikal Tiger i Tollered. Musiken är komponerad av Tolleredsbon Tormod Tvete Vik.

– De var jätteduktiga och har tränat väldigt mycket på slutet, berättar musikläraren Tomas Eriksson, som också är musiklärare i Kulturskolan.

– De har verkligen laddat inför det här i flera veckor och nu var det lite pirrigt, men de var nervösa på rätt sätt.

Arbetet började redan i vintras när eleverna började spåna om vad musikalen skulle handla om. Ganska snart kom de fram till att vänskap skulle vara temat och hur viktigt det är att ha en vän.

Att ha en vän betyder att man inte är ensam, att man får hjälp när man behöver det och att ha någon varje dag som alltid är där, var lite av innebörden i en av sångerna.

När barnen kommit fram till sitt tema kontaktade musikläraren Tomas kompositören Tormod Tvete Vik, han föll för idén och så började samarbetet. Barnen hittade på manus och Tomas, läraren Lisa Funevall och fritidspedagogen Annie Jortby bearbetade dem och skickade dem vidare till kompositören, som satte musik på texterna.

– För mig har det här varit ett lustfyllt projekt och det var jättekul att vara här på plats idag, säger Tormod Tvete Vik.

”Väldigt belåten”

– Jag har varit med från början och då var det lite kaotiskt och vi bollade idéer både högt och lågt. Jag är väldigt belåten och imponerad över arbetet och barnen sjöng verkligen från hjärtat.

Tiger i Tollered handlar om Tiger som blivit ovän med cirkusdirektören och rymmer till Tolleredsskogen. Där träffar han många olika djur, som alla vill bli vän med honom. Han vet inte vad en vän är, men blir snart varse det.

Tormod Tvete Vik är i grunden norrman, men kom till Sverige för 15 år sedan och har bott de senaste tio åren i Tollered. Han har tidigare skrivit musiken till bland annat En man som heter Ove och Saltön, skrivit Nääs brudmarsch och tonsatt en dikt av Stig Dagerman, som framfördes på den senaste Körfestivalen på Nääs.

– Just nu komponerar jag musik till den tredje barnfilmen Bamse och dunderklockan.

– I höst ska Göteborgssymfonikerna spela in den.

Projektet Tiger i Tollered delfinansieras av det statliga bidraget Skapande skola, som administreras av Kulturrådet.

– Det här har varit ett fantastiskt projekt och när eleverna får göra en sådan här sak tillsamman har jag sett nya sidor hos dem, konstaterar Tomas Eriksson.