• MINIPARK. Mona Holmberg har designat blomsterrummet vid Tingshusparken i Lerum. Hon är trädgårdskonsult och har lång erfarenhet av grönska i offentliga rum,
  • MEDELHAVSTRÄDGÅRD. Peter Englander kallar sitt Växtrum för den hemliga trädgården. Han är trädgårdskreatör, som varit med i tv, håller föreläsningar och skrivit flera böcker
  • KOMPISAR. Trädgårdsdesignern Peter Englander och projektledaren för Växtrum, Mattias Christenson, har funnit varandra under resans gång.
  • GUIDADE. Karin Hvit var den som i hettan guidade den lilla skara i lördags. Första stoppet blev vid Aspens sol.
  • GJORT PORTEN. Det är Göran Arfvidson som tillverkat porten till Nyebrotäppan. Han var upprörd eftersom någon burit iväg med en av de tunga bänkarna som stod i Växtrummet.
  • ÄLSKAR VÄXTRUM. Monica Thorsell har de senaste tre åren arbetat med Växtrum, men har slutat på kommunen. Inget höll henne borta från premiärvandringen.

Växtrummen – oaser och mötesplatser

Lerum

Nu har de senaste två Växtrummen invigts i Lerum. Det är Mona Holmberg som designat blomsterrummet i Tingshusparken och Peter Englander som står bakom Växtrummet i Nyebroparken, som han kallar Giardino Segreto.
Det betyder att det nu finns åtta olika oaser i närheten av Säveån

– Vi börjar komma dit vi vill med projektet Växtrum, och tagit massa små steg, men än finns det kvar att göra, säger Mattias Christenson, projektledare och den som för fyra år sedan startade upp Växtrum.

– Projektet kommer att leva vidare så länge det finns folk som vill vara med.

Mattias säger att han på flera sätt märker att Lerumsborna börjar hitta sina små oaser och att de blivit, vad kommunen velat, små mötesplatser. Han får medhåll av Sylvia Dahlén, också hon projektledare och den som efterträdde Monica Forsell.

– De här Växtrummen är otroligt roligt att jobba med och består av flera dimensioner, säger hon och fortsätter:

– Det går att utveckla det här för det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Men vi måste vara medvetna om att utan ideella krafter finns inte Växtrum.

I lördags var det premiärvandring bland några av Växtrummen. Guidade gjorde Karin Hvit, som först tog den lilla gruppen till Aspens sol innan det var dags för det första av de två nya Växtrummet. Tog emot skaran gjorde trädgårdkreatören Peter Englander, som berättade om sin design där han har lyft medelhavet till Lerum

– Jag har velat skapa lite av Toscana med ett rum man knappast kan se in i, men se ut, och har satsat på rak arkitektur.

– Muren är en del av rummet, men också pergolan, som senare kommer att inramas med klätterväxter. Vi ska också rulla ut en vassmatta på taket så att det blir en skuggig plats.

Peter Englander är trädgårdskreatör och har bland annat varit med i tv och håller föreläsningar. Han har skrivit flertalet böcker, bland annat om hur man skapar en medelhavsträdgård. Han kallar sitt Växtrum för Den hemliga trädgården, eller som italienarna säger Giardino segreto.

Peter Englander berättar att han först tyckte idén att bygga Växtrummet i medelhavsstilen var helt tokig men är nu väldigt nöjd med vad han och gruppen åstadkommmit.

– Extra roligt är ju att platsen blir bestående och det har varit så roligt att jobba med alla. Nu har jag bjudit ner gänget här till mig i Simrishamn, för jag älskar att visa upp min egen trädgård.

– Det här är en knasig trädgård, men jag gillar när det är lite galet.

I Tingshusparken visade Mona Holmberg upp sitt blomsterrum. Hon är trädgårdskonsult och har lång erfarenhet av grönska i offentliga rum och har arbetat 21 år på Botaniska i Göteborg Hennes team har byggt upp en minipark bestående av träd, buskar, vintergrönt, perenner och en högre färggrann perennrabatt.

– Det är viktigt att växterna ska vara långlivade och att det ska vara snyggt både vår, sommar och höst, säger hon.

– Jag tror att det blir allt viktigare att få in grönskan i stan och det är roligt att platsen vi skapat verkligen används,

De senaste månaderna har det arbetats intensivt med de båda Växtrummen, där 22 trädgårdsintresserade gjort sitt bästa för att hinna färdigt till invigningen. Mer än hälften av de ideella krafterna har varit med tidigare.

– De har gjort ett fantastisk jobb och tillsammans har de lagt ner 1 500 timmar på att få det fina resultatet, konstaterar Mattias Christenson.

– Kommunens Växtrum har också ett nära samarbete med näringslivet som är med och sponsrar oss.

De två första Växtrummen skapades 2015 av Simon Irvine, Brobackenslänten och av Hannu Sarenström, Aluddengläntan. Året därpå tillkom Karin Berglunds Nyebrotäppan och Frödingslunden av André Strömqvist. Förra året var det Gunnel Carlson som designade Aspens sol och Snödroppslunden som kom till av Gerben Tjeerdsma.

Projektet Växtrum och Lerums kommun valdes nyligen till Årets samhällsbyggare i Dagens samhälles tävling.

Konkurrensen i tävlingen har varit stor och glada blev naturligtvis pristagarna som fick ta emot blommor och diplom på Stora Samhällsgalan på onsdagskvällen.

Juryns motivering lät: Genom att tänka utanför ramarna, uppmana till kreativitet och väcka ideella krafter till liv har årets vinnare hittat ett eget sätt att utveckla samhället till det bättre – och till det grönare. Vinnaren visar hur lite jord under naglarna kan ge en kommun utrymme att växa och skapa gemensamma gröna oaser på ett helt nytt sätt.

Nytt för i år i samband med Växtrum är att det numera finns en trädgårdsapp kallad Gardinze, som Jenny Rydebrink står bakom.

– Där kan den som vill lägga in växter som finns i den egna trädgården, men också kunna se in i andras trädgårdar.

– Här kan du läsa om växterna som är planterde i de olika Växtrummen.

För den som inte själv vill vandra runt i trädgårdarna blir det fyra guidade turer i juli och två i augusti.