Foto: Paul Wennerholm – Mad Terrier
Tillbaka. Efter mycket lobbande av Anna Östling och hennes team finns återigen en damklass när seglingarna på Marstrand drar igång idag, onsdag.

Till Marstrand efter hårt jobb

Segling

Under seglingarna på Marstrand den här veckan siktar Anna Östling och hennes team på seger. Men på sätt och vis är de vinnare bara genom att vara där. De har kämpat hårt för att återigen bli en del av tävlingen som de varit exkluderade ifrån i flera år.

Idag, onsdag, drar Match Cup Sweden igång på Marstrand. Världens bästa matchracingteam finns på plats, för ovanlighetens skull hårdbevakas seglingen av media, klipporna fylls med publik och hela ön förvandlas till en enda stor folkfest. De senaste åren har det dock varit en fest med enbart män i huvudrollerna. Senast det fanns en damklass var 2014.

Den meriterade Lerumsseglaren Anna Östling, som bland annat har två VM-guld, vunnit världscupen och tagit silver på Marstrand två gånger, har dock tillsammans med sitt team haft målet att ta sig tillbaka till tävlingen. Hon konstaterar att tjejerna har ett bra event i Lysekil men att Marstrand är det verkliga finrummet.

– Man vill bygga upp det som en näringslivsmötesplats á la Almedalen och det rimmar dåligt med ett idrottsevenemang som bara är för killar, anser hon.

I år tog arrangörerna beslutet att inkludera tjejerna igen.

– Vi har lobbat högt och lågt för att detta ska bli verklighet och jag tror inte att det hade blivit så om vi inte pushat så hårt.

Anna berättar att de gjort allt ifrån att säkerställa att det kommer högklassiga besättningar till att få med partners som är med och finansierar arrangemanget.

Match Cup Sweden avgörs i båttypen M32, en fartfylld katamaran som fram tills nu bara haft en herrklass. Formellt har det varit en öppen klass och Team Anna tog det speciella certifikatet för att segla båten redan för tre år sedan och har deltagit i några tävlingar. Dock är det en väldigt fysiskt krävande båt som gjort att de inte har kunnat tävla på lika villkor mot herrarna och nu ser hon fram emot att ställas mot andra dambesättningar.

Har ni en fördel av att ha seglat M32:an så länge?

– Jag vet inte hur det kommer att gå, det är svårt att säga. Holländskan som är med är en mer van katamaranseglare och Nya Zeeländskan har gjort lite som vi och seglat M32 i flera år. Det är fem inbjudna team och alla fem är rutinerade på det här. Vi får gå i bräschen för de andra tjejerna.

Vad har ni för mål?

– Vi måste tänka att vi ska högst upp på pallen och våga satsa i varje race, det är den inställningen vi måste ha. Samtidigt får vi inte bli för besvikna om vi gör så bra ifrån oss som vi kan och slutar fyra.

På sätt och vis kanske ni kan känna er som vinnare bara genom att delta?

– Absolut, det känns som en vinst bara av att vara där och vi har bidragit stort till att tjejerna får chansen.

Då kan man ju tycka att konkurrenterna borde bjuda tillbaka och släppa fram er under racen?

– De kommer att bjuda på hårda matcher, det är det enda som de kommer att bjuda på.

Tävlingen blir speciell även på ett annat sätt. Det blir Annas första tävling sedan hon födde sonen Harry för bara tre månader sedan, men hon känner sig trygg efter att även ha tävlat tätt inpå sin tidigare graviditet när hon födde dottern Vera.

– Jag har inte svårt för att gå in i min bubbla, men sen får man vara bra på att switcha mode och avlasta Sebbe (maken) på land. Men jag tror att det kommer att ge mig energi att ha dem där. Jag tror att det handlar mycket om inställning och är inte så orolig av mig.