Foto: Peter Bladskog
NOMINERAD. Sjöviksbon Anna Ihrén är nominerad till priset som Årets deckarförfattare.

Anna Ihrén nominerad som Årets deckarförfattare

Sjövik

Anna Ihrén blev refuserad av 23 olika förlag, men bestämde sig för att ge ut sin debutbok själv. Fyra år senare har hon gett ut fem deckare, sålt över 100 000 böcker och är nominerad som Årets deckarförfattare.

Anna Ihrén är en av tolv som har nominerats till Årets deckarförfattare – läsarnas pris. Bland övriga nominerade finns kända namn som Camilla Läckberg och Mari Jungstedt.

– Det är fantastiskt roligt, jag blev ganska chockad. De andra författarna är etablerade på stora förlag. Jag är en egenutgivare som precis fått ett förlag. Det har visserligen gått väldigt bra det senaste halvåret, men det var ändå fantastiskt att bli nominerad, säger Anna Ihrén.

Just nu kan läsarna rösta på den författare de tycker gjort sig mest förtjänt av priset. Vem som vinner avslöjas på deckarfestivalen Crimetime Göteborg som anordnas under bokmässan i Göteborg 29-30 september.

Romandebuterade 2014

Anna Ihrén romandebuterade 2014 med Strandsittaren – en kriminalroman från Smögen, och har därefter släppt ytterligare fyra deckare. Men författarkarriären har inte varit utan motgångar.

Efter att ha fått nobben av inte mindre än 23 olika förlag i Sverige bestämde sig Anna Ihrén för att ge ut sin debutbok på eget förlag.

– Det var tufft men samtidigt var jag väldigt revanschlysten, säger hon.

Anna vill inspirera andra att våga göra det som känns svårt, som att ge ut en bok eller förverkliga en svåruppnåelig dröm.

– Låt inte andra hindra dig från att nå din dröm, du kan själv kämpa dig förbi det etablerade om du är målinriktad.

Numera ges Anna Ihréns böcker ut av Stockholmsbaserade förlaget Mima förlag, och totalt har hon sålt över 100 000 böcker.

Skriver på bussen

Hon jobbar fortfarande heltid som kommunikatör i Göteborgs stad. Och det är just på pendlingen på Gråbosnabben, mellan Sjövik och Göteborg, som hennes deckare blir till.

– Jag upptäckte för länge sedan att bussen var min egentid. Sitter man med en dator är det heller ingen som stör dig. Jag har en timme på väg till och från jobbet där jag skriver och redigerar. Jag tycker att bussresan har blivit kortare och mer angenäm sen jag började skriva deckare.

Hittills har det blivit fyra delar i serien Morden på Smögen om poliserna Dennis Wilhelmson och Sandra Haraldsson.

Ny bokserie

För en månad sedan släpptes Anna Ihréns senaste bok Nattvakten. Det är den första delen i den nya Jubileumsserien, som Anna beskriver som lite mörkare än hennes tidigare böcker. Handlingen har flyttats från Smögen till Göteborg, Stockholm och Amsterdam, men huvudkaraktärerna har fått följa med.

– En liten flicka hittar en död man infrusen i en av isskulpturerna på Gustaf Adolfs torg. Sandra, som har blivit erbjuden en ny tjänst i Göteborg, får i uppdrag att utreda det här isblocksmordet som visar sig vara på en politiker i Göteborg, berättar Anna Ihrén och fortsätter:

– Dennis beger sig till Stockholm för att läsa musikhistoria. Där lär han känna Jasmin som plötsligt försvinner spårlöst. Han bestämmer sig för att följa spåren efter henne.

Tavla i Amsterdam

En del av boken utspelar sig i Amsterdam, där Rembrandts tavla Nattvakten förvaras på Rijksmuseum.

– Kan tavlan ha något med mordet på politikern och Jasmins försvinnande att göra?

Och liksom i de tidigare böckerna utspelar sig en del av handlingen i Sjövik, där Dennis syster bor.

– Hon bor där med sin man och deras barn och har alltid ett finger med i spelet.

Hur stora likheter finns det mellan dig och den karaktären?

– Extremt stora enligt mina vänner, säger Anna och skrattar.

Tanken är att det ska bli fem böcker i serien som ska vara klar till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.

Nästa år ska Anna Ihréns serie om morden på Smögen översättas till tyska för att ges ut i Tyskland, Schweiz och Österrike.

– Det är häftigt, det är en otroligt stor marknad. Min tyska förläggare har bott nära Smögen i perioder, hon är eld och lågor.